El Govern ha aprovat avui canviar el nom del departament d'Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, que passarà a denominar-se conselleria d'Afers i Relacions Institucionals i Exteriors i Transparència. L'Executiu respon així a la suspensió del departament acordada pel Tribunal Constitucional arran del conflicte positiu de competències que va interposar el govern espanyol.

El titular de la conselleria, Raül Romeva, ha assegurat en la roda de premsa posterior a la reunió del Govern que el canvi de nom és una mesura "preventiva" que permetrà "continuar sense quedar atrapats en l'argúcia legal del TC".

Típex

L'Executiu, que avui ha presentat les al·legacions davant de l'alt tribunal i ha demanat l'aixecament immediat de la suspensió, ha adoptat aquest canvi després que el president Carles Puigdemont havia arribat a ironitzar que no tenien intenció de posar típex a les targetes de Romeva.

El conseller ha volgut treure ferro a la decisió i ha assegurat que les funcions i competències seguiran sent les mateixes que tenia fins ara. De fet, ha assegurat que ell continuarà treballant amb el mateix nom, que és el que figurarà als rètols del Govern i a les seves targetes, i que el canvi es limitarà a la denominació que figura al decret corresponent.

"La intencionalitat d'aquesta espècie de mesures que estem rebent de part del TC només tenen una voluntat que és aturar-nos, frenar el que hem vingut a fer. I, com que entenem que és molt important el que fem volem deixar molt clar a qui vulgui escoltar que aquest tipus d'argúcies no ens aturarà", ha assegurat Romeva.

Desenvolupar l'autogovern

D'altra banda, el Govern ha aprovat en la reunió d'avui dotar-se d'una nova estructura que, en paraules de la consellera de Presidència, Neus Munté, es proposa "desenvolupar al màxim l'autogovern de Catalunya".

 

Aquesta nova estructura, que opta per una curosa nomenclatura per evitar problemes amb el TC, recaurà entre els departaments de Presidència i vicepresidència. En concret, dins de la conselleria que encapçala Munté es crea la secretaria per al Desenvolupament de l'Autogovern, que encapçalarà Víctor Cullell Comellas, que avui ha estat nomenat.

Així mateix, l'Institut d'Estudis Autonòmics passarà a denominar-se Institut d'Estudis per a l'Autogovern i s'ha derogat el decret pel qual es creava el comissionat per a la Transició Nacional, suspès pel Constitucional.

En el cas del departament que encapçala Oriol Junqueras, aquesta nova estructura es traduirà en la creació de l'Oficina per a la Millora de les Institucions d'Autogovern, que encapçalarà Josep Maria Reniu i Vilamalla.

Així mateix es crearà una comissió interdepartamental, que presidirà Junqueras, per al desenvolupament de l'Autogovern que s'encarregarà de dibuixar les estratègies polítiques i coordinar-ne el seguiment.