Un dels elements que s'han incorporat a la proposta d'acord de JxSí a la CUP és la creació de manera immediata d'un servei d'intel·ligència en la "primera etapa" de la desconnexió. Segons fonts consultades per El Nacional, aquest servei ja va ser plantejat per un dels informes del Consell Assessor per a la Transició Nacional (CATN) i els negociadors l'han posat sobre la taula com un "requeriment" indispensable en un procés independentista que necessita de l'aval de la comunitat internacional.

“És evident que és un element fonamental de qualsevol estat, i més en l'actual situació en què Europa es troba amenaçada pel gihadisme o el crim organitzat", detallen diputats negociadors i assessors tècnics que han participat en les converses entre JxSí i la CUP.

Un servei únic, autònom i coordinat

La base estructural d'aquest virtual servei d'intel·ligència es va explicar negre sobre blanc en l'informe número 17 del CATN. "Ara l'hem posat al dia. Es tracta de bastir un centre civil, amb direcció política i tècnica que reculli, analitzi, interpreti i processi de forma estratègica informació que afavoreixi la presa de decisions en matèria de seguretat interna i externa", detallen les mateixes fonts a El Nacional.

Control democràtic

El servei, malgrat que tingui un control polític que passaria per la Comissió de Matèries Reservades del Parlament, hauria de ser "autònom". "Ha d'existir un control parlamentari, però aquest servei ha de tenir capacitat operativa per obrir, investigar o desxifrar riscos que encara no s'hagin detectat des de l'esfera política a través dels serveis de seguretat com Mossos o la informació de les policies locals", afegeixen.

"El servei ha de combinar el treball discret i secret amb el control democràtic, amb l'empara d'un marc legal clar i explícit”, remeten les mateixes fonts tot recordant les recomanacions del Consell Assessor. “Un servei d'intel·ligència, civil, multidisciplinari i amb un marc legal que garanteixi que les seves actuacions són congruents amb l'Estat de dret i la garantia de protecció dels drets humans fonamentals”, recull un dels documents que profunditza en les necessitats bàsiques d'un procés constituent.

Imprescindible col·laboració internacional

Fonts d'Interior i dels grups parlamentaris tenen coll avall que aquest servei d'intel·ligència s'hauria d'integrar en la xarxa de col·laboració internacional. "Fa temps que la majoria del Parlament reclama la integració dels Mossos a l'Europol i la Interpol; ara estem vetats pel Ministeri de l'Interior", recorden a El Nacional els diputats i exdiputats de les formacions sobiranistes que han exercit de portaveus en les darreres legislatures, com Jaume Bosch (ICV-EUiA), Gemma Calvet (ERC) o Lluís Guinó (CiU i JxSí).

A la pràctica, aquesta col·laboració internacional ja és habitual entre els Mossos i els diferents serveis de seguretat espanyols i internacionals. De fet, els Mossos ja s'han integrat a la taula d'avaluació de riscos del Consell de Seguretat Nacional i han participat en detencions de presumptes gihadistes buscats pel Mossad o per l'FBI que es trobaven a Catalunya. "Han estat operacions d'intel·ligència clàssica", apunten fonts d'Interior a El Nacional.

Obsessió de Trapero

"Els Mossos fa temps que tenen en marxa una estratègia d'intel·ligència; ha estat una obsessió del comissari en cap del cos, Josep Lluís Trapero", recorden fonts de la policia catalana. En aquest sentit, la Comissaria General d'Informació  inclou unitats especialitzades com la d'ordre públic o la de gihadisme, creades pel conseller Felip Puig i que Trapero ha desenvolupat. "Hem avançat en la superació del que és informació per convertir-ho en intel·ligència", sentencia Trapero cada vegada que se li pregunta per aquest tipus de funcions.

Unitats operatives

També s'han articulat altres unitats especialitzades com la Unitat Central de Recursos Operatius, que en el seu moment va arribar a tenir més de quaranta efectius al seu servei. Una unitat d'intel·ligència operativa que es va especialitzar força en moviments anarquistes, extrema dreta, antisistema o de l'esquerra alternativa. També s'ha bastit una unitat d'informació antiterrorista, cosa que actualment és una absoluta prioritat a qualsevol país europeu.

350.000 euros en fons reservats

Ara com ara, la Brigada d'Informació seria l'embrió d'un futur del servei d'informació d'una virtual república catalana. Avui en dia, aquesta unitat treballa amb fons reservats limitats a 350.000 euros des de les retallades del 2011. Les explicacions sobre la seva gestió passen per la Comissió de Matèries Reservades de la Cambra catalana.

Interior o Presidència?

Un dels dilemes d'aquest futur servei d'intel·ligència és de quin Departament penjarà. És a dir, si dependrà de Presidència o bé del Departament d'Interior.

(FOTO: El conseller d'Interior, Jordi Jané, i el comissari en cap dels Mossos, Josep Lluís Trapero / SERGI ALCÀZAR)