El jutge de l'Audiència Nacional Fernando Andreu ha citat aquest dimecres a declarar com a investigats a través de videoconferència a cinc persones que van cremar fotografies del Rei durant la manifestació anticapitalista de la passada Diada; se'ls acusa d'un delicte d'injúries a la Corona. Els encausats van anunciar divendres passat que no aniran als jutjats a declarar.

Entre els investigats es troba Aitor Blanc, portaveu de SOM Gramenet a l'Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet (Barcelona), una candidatura en què participa Podemos, i també hi ha Jordi Almiñana, Nora Miralles, Ivan Altimira i Roger Santacana. Miralles va formar part de la candidatura de la CUP a Barcelona, com a suplent, en les eleccions autonòmiques de 2015, mentre que Altimira és assessor del grup d'aquesta formació a l'Ajuntament barceloní. Santacana també està vinculat amb el partit anticapitalista i va estar inclòs a les llistes de Manresa (Barcelona).

Divendres passat Altimira va subratllar que cap dels cinc investigats no compareixerà, ja que han pres "la humil decisió de desobeir". Ho va dir en una roda de premsa a la plaça del Rei de Barcelona davant d'una pancarta que resava "Ni Rei ni por. Desobeïm" i en la que es podia veure una foto cremant de Felipe. Tant Altimira com Miralles van defensar en aquest acte que no han comès cap delicte pel fet d'haver cremat una foto o pàgines de la Constitució. Així mateix, van recalcar que no volen "demanar perdó per no reconèixer unes institucions l'actitud de les quals és feixista".

IDENTIFICATS PELS MOSSOS D'ESQUADRA

El jutge d'instrucció, que ha atès la petició formulada per la Fiscalia, ha ordenat les compareixences a partir de les 9 hores, a partir de les identificacions dels autors de la crema de fotografies realitzada pels Mossos d'Esquadra.

La Fiscalia va obrir diligències d'investigació per delictes d'injúries al Rei i connexos després dels successos esdevinguts durant la concentració anticapitalista de la Diada i que aquest any han organitzat la CUP i altres entitats relacionades amb aquest partit, com a Alerta, Arran i Endavant. Aquesta mobilització va recórrer el passat 11 de setembre els carrers de Barcelona i desenes de persones van cremar imatges del Rei Felip VI i pàgines de la Constitució. Les imatges del Rei estaven impreses en fulls de paper que, al revers, contenien una pàgina de la Constitució, i van ser cremades amb torxes que portaven alguns dels manifestants.

Durant la marxa, que va cobrir el trajecte entre la plaça Urquinaona i l'esplanada del Born, es van cridar consignes com 'Qui sembri la misèria recull la ràbia', 'Obrim fronteres', 'Fora feixistes dels nostres barris' i 'I-inde-independencia', entre d'altres càntics. Amb el lema 'Als Països Catalans desobeïm per la independència', els organitzadors van xifrar en 5.000 els assistents a la marxa, que va finalitzar amb discursos de diferents assistents, com els de la diputada de la CUP Anna Gabriel i la regidora Laia Estrada.