El grup de Junts pel Sí (JxSí) ha registrat aquest dijous al Parlament una petició de compareixença perquè la vicepresidenta del Govern central, Soraya Sáenz de Santamaría, vagi a la Comissió d'Assumptes Institucionals per donar explicacions sobre l'Operació Precinte.

Segons ha anunciat el president del grup parlamentari, Jordi Turull (en la imatge) en un apunt a Twitter recollit per Europa Press, demanen que la vicepresidenta vagi al Parlament per aclarir si el Govern espanyol està impulsant "plans il·lícits" contra la Generalitat de Catalunya.

 

Segons va avançar aquest dimecres Europa Press, el Govern central prepara un pla que inclou diversos ministeris que preveu com impedir un eventual referèndum d'independència a Catalunya, i que inclou mesures coercitives com precintar col·legis electorals.

A la sol·licitud de compareixença de JxSí s'especifica que volen que Santamaría expliqui si "vol impedir el referèndum per la força"; adoptar mesures coercitives contra la votació; prendre el control de la Conselleria d'Ensenyament; precintar escoles i prendre el comandament dels Mossos d'Esquadra.

El Govern s'ha mostrat molt crític contra el pla del president Mariano Rajoy i l'ha acusat de tensar encara més la situació entre Catalunya i la resta de l'Estat, a més de considerar que la seva estratègia per frenar el referèndum és una "amenaça molt greu".