El diputat independent de JxSí Germà Bel ha forçat canvis en la direcció del grup parlamentari arran de l’anunci de renunciar a formar-ne part, principalment pel malestar provocat per la presència a les trobades de la cúpula de JxSí de membres de CDC i ERC que no són diputats i, fins i tot, de membres del Govern.

"El grup va fer un exercici de reflexió", ha explicat Bel aquest dimecres al Parlament en referència a la reunió que ahir mateix va tenir lloc entre ell mateix i la resta de la direcció, principalment amb Jordi Turull i Marta Rovira, en un intent de reconduir la situació i evitar posar en evidència aquesta renúncia.

"Hi havia una multitasca barrejada que impedia prendre decisions polítiques", ha afegit Bel, per apuntar que de la reflexió a la cúpula de JxSí n'ha sortit la decisió que la direcció de grup actual es transformi i només hi participin diputats. La idea que ha detallat Bel és que el grup parlamentari comenci a funcionar de manera "autònoma", allunyant-se de la gestió de govern. En aquest sentit, Bel considera que el grup parlamentari funcionava millor a la tardor abans de tenir govern.

Aquesta mutació de la direcció de grup es proposarà ara al plenari del grup parlamentari que haurà de decidir si tira endavant o no. Els encarregats de proposar els noms d'aquesta nova direcció de grup amb només diputats correspon a la direcció executiva integrada per Turull i Rovira, més adjunts. En aquest sentit, el dirigent ebrenc considera que la seva presència o no en aquest òrgan mutat "és irrellevant". No obstant això, si li ho proposen, ho tindrà en compte.

Continuarà a l'òrgan directiu si li ho proposen 

De fet, en declaracions posteriors a Els Matins de TV3, el diputat ha aclarit que si es ratifiquen els canvis, “l’òrgan al qual vaig presentar la renúncia ja no existirà”. Per tant, serà el nou òrgan, presidit per Turull i Rovira, qui tindrà la facultat de proposar a Bel perquè hi formi part. “Si m’ho proposen, hi estaré encantat”, ha afegit.

Així mateix, Bel ha insistit que els canvis permetran “augmentar el múscul polític del grup parlamentari”. “Tindrem un òrgan de presa de decisions separat de la funció de coordinació amb el Govern”, ha assenyalat el diputat.

Finalment, Bel ha recordat la singularitat de l’”experiència innovadora” de Junts pel Sí, ja que “no és una coalició de partits”, i que per això cal millorar-ne el funcionament. Amb els canvis, ha dit, el grup parlamentari tindrà una “maquinària més eficaç de prendre decisions polítiques”.