Els grups polítics s'han posicionat en dos blocs molt diferenciats davant la renovació de magistrats del Tribunal Constitucional (TC). La Mesa del Parlament ha informat aquest dimarts els grups que poden proposar dos noms per renovar els membres del tribunal, que ha de cobrir quatre llocs després de la fi de mandat de tres d'ells i la mort d'un altre.

Des de les dues formacions netament independentistes, JxSí i la CUP, ja han avançat que no faran cap proposta i que aposten perquè el Parlament no hi participi, donat que no veuen massa sentit a formar part d'un procés que l'implicaria en la composició d'un tribunal que consideren altament polititzat i amb poca legitimitat.

Per contra, la resta de partits –C's, PSC, CSQP i PPC- s'han mostrat partidaris de posar noms sobre la taula i, tot i que encara estudien si els seus grups faran propostes concretes, tots quatre aposten perquè la cambra catalana participi en el procés de renovació del TC.

El Senat ha obert un termini fins al 19 de desembre perquè tots els parlaments autonòmics de l'Estat enviïn les seves candidatures, tot i que és finalment la cambra alta la que acaba escollint els noms. Enmig d'aquest procés, ara els grups poden exposar les seves preferències i el Parlament podrà fer una proposta formal amb persones que consideri adequades per formar part del TC.

JxSí i CUP: No legitimar el TC

Des de JxSí i la CUP, però, no tenen massa interès en participar del procés. Junts pel Sí descarta de ple proposar cap nom per renovar els jutges del Tribunal Constitucional per evitar, així, "legitimar un tribunal absolutament polititzat i convertit en braç executor del govern espanyol". "No presentarem cap proposta ni votarem afirmativament cap altra que vingui de la resta de grups parlamentaris", ha anunciat Roger Torrent. Tanmateix, la coalició electoral independentista encara no ha decidit si votarà en contra o s'abstindrà davant les candidatures que formulin altres partits. 

Per la seva part, el diputat de la CUP Benet Salellas, preguntat sobre la possibilitat que des del Parlament es facin propostes per renovar els membres del Tribunal, ha volgut ser contundent rebutjant aquesta via. "Ja en la Declaració del 9-N vam deixar clara la il·legitimitat del TC i que és prolongació del Consell de Ministres. No tindria sentit proposar ningú per entrar a un Tribunal com aquest", ha dit.

C's, PSC, CSQP i PP: Cal exercir aquest dret

A l'altre costat se situen la resta de grups parlamentaris de la cambra. Des de Ciutadans, encara no han decidit si presentaran alguna proposta de nom. El portaveu parlamentari de la formació taronja, Carlos Carrizosa, ha evitat referir-se més àmpliament i ha recordat que hi ha de marge fins al 19 de desembre.

Des del PSC, la diputada Alícia Romero ha esperonat els grups del Parlament a fer possible que la cambra catalana tingui una proposta de noms per incloure al Tribunal Constitucional. "Tenim el dret i l'obligació", ha dit, tot avançant que el PSC farà una proposta pròpia que encara està estudiant. Per a la socialista, "de moment, Catalunya està dins d'Espanya i mentre no sigui independent com volen alguns, caldria assumir responsabilitats". 

El grup parlamentari de CSQP considera que el Parlament ha d'exercir el seu "dret" a proposar dos candidats a magistrats del TC. Seria "intel·ligent i prudent" tenir algun professional que actuï amb "equitat i sentit de justícia" i escolti "amb orella amable" Catalunya i les seves institucions, ha apuntat Lluís Rabell. Així mateix, el president del grup parlamentari d'esquerres ha posat de manifest la suposada contradicció de Junts pel Sí en negar-se a elevar dos noms al Senat. "O desconnectem del tot o no ho fem. Però si fem recursos al TC, millor tenir gent que ens escolti. Si no, millor que no facin escrits", ha reblat.

Per la seva part, el líder del PPC, Xavier Garcia Albiol, ha opinat que el Parlament hauria de posar sobre la taula noms de possibles magistrats del TC per transmetre "una certa imatge de normalitat". No obstant això, no s'ha mostrat gaire confiat que acabi sent així ja que Catalunya es troba immersa en una situació política "surrealista", segons ha denunciat. Albiol ha explicat que a hores d'ara, el PPC no ha pensat en cap possible candidat.