Els pilars de la República Catalana comencen a prendre forma. La ponència conjunta que ha de servir per redactar la llei de l'Administració Tributària catalana ha fet avui un primer pas a la comissió d'Economia i Hisenda del Parlament. JxSí i la CUP han nomenat els diputats que hi participaran com a ponents. Maria Senserrich i Roger Torrent són els parlamentaris de la coalició independentista que en formaran part, mentre que per part de la CUP hi aniran les diputades Anna Gabriel i Eulàlia Reguant.

En el debat de la comissió per formalitzar la ponència redactora de la hisenda catalana, els partits de l'oposició han aprofitat un cop més el torn de paraula per criticar la fórmula escollida. El popular Alejandro Fernández l'ha titllat de "delirant", i per això preveu que serà un fracàs. I ha recordat també que no es va tenir en compte l'informe dels lletrats que desaconsellava la ponència conjunta. "No han respectat ni tan sols la legalitat catalana", ha apuntat. 

D'altra banda, el portaveu de CSQP, Joan Coscubiela, ha reiterat que no comparteixen la fórmula de la ponència conjunta. "Pretenen que els fem la feina" d'una ponència que en realitat "és cupjunta", ha etzibat. No obstant, Coscubiela ha assegurat que un cop hi hagi un text articulat, la seva formació estarà disposada a estudiar si hi està a favor o en contra. Per tot plegat, tota l'oposició ha rebutjat fer qualsevol nomenament. No hi participaran. 

No obstant, "si en qualsevol moment volen participar", ha insistit el president de la comissió d'Economia, Antoni Castellà, "estem oberts al diàleg". De fet, tot i que avui s'ha designat la ponència redactora, Castellà ha recordat a tots els grups de l'oposició que poden fer els nomenament que vulguin en qualsevol moment. La ponència, com és habitual, es farà a porta tancada.

D'altra banda, C's ha avançat avui que demà presentarà un recurs d'empara al Tribunal Constitucional per suspendre la decisió de la Mesa del Parlament d'acceptar a tràmit aquesta fórmula de la ponència conjunta. El diputat José Maria Espejo-Saavedra argumenta que s'estan vulnerant els drets dels diputats i que JxSí i la CUP s'estan aprofitant dels recursos de la cambra "per interessos partidistes".

Règim jurídic i seguretat social

Mentrestant, les dues altres ponències encara s'han de formalitzar en les seves comissions corresponents. En la ponència sobre la redacció de la proposició de llei integral de Protecció Social Catalana, que es constituirà en el si de la comissió de Treball, JxSí ha designat a Chakir el Homrani i Natàlia Figueras. Per part de la CUP, els ponents seran els parlamentaris Mireia Vehí i Albert Botran. 

I pel que fa a la proposició de llei de règim jurídic català, els diputats que hi participaran són el vicepresident primer de la Mesa, Lluis Corominas, i la republicana, Marta Rovira, a més dels cupaires Benet Salellas i Gabriela Serra. Aquesta ponència redactora es farà en el marc de la comissió de Governació, Administracions Públiques i Habitatge.