La jutgessa deixa per aquest divendres decidir si ordena la detenció del president, Carles Puigdemont, i els consellers que encara són a Bèlgica. 

Carmen Lamela està de guàrdia aquesta setmana, i en mig dels tràmits i actuacions pròpies per rebre i decidir sobre els casos que entrin de darrera hora, avui ha pres declaració al vicepresident, Oriol Junqueras, i els consellers Jordi Turull, Josep Rull, Raül Romeva, Joaquim Forn, Carles Mundó, Dolors Bassa i Meritxell Borràs, i ha decidit enviar-los a la presó.

Després de quatre hores d'escriure les interlocutòries, ha tornat als tràmits de la guàrdia i a dos quarts de set del vespre ha comunicat que fins aquest divendres no decidirà si emet les ordres de detenció per a la resta dels membres del Govern que avui no han comparegut.

Ho ha demanat la Fiscalia aquest migdia, tal com ja va advertir en la querella per rebel·lió, sedició i malversació que va presentar dilluns. En circumstàncies habituals, el tràmit podria trigar entre dos i tres mesos, però davant la celeritat d'aquest procés, tot és imprevisible. 

Els advocats del president i els consellers han demanat poder declarar per videoconferència des de Bèlgica, però la Fiscalia s'hi ha negat i ha argumentat que "no han ofert cap dada sobre el seu parador actual" i demana que s'executi el previst en la querella que va presentar dilluns contra el Govern per la declaració de la República catalana en el ple del Parlament del divendres 27 d'octubre. A l'escrit, el ministeri públic demanava la detenció immediata en el cas que els membres del Govern no es presentessin a l'Audiència Nacional a declarar.

Dels 14 membres del Govern, només nou han vingut a Madrid. Carles Puigdemont i quatre consellers més s'han quedat a Brussel·les on dimarts van comparèixer públicament. Dels set consellers que inicialment hi havia a Bèlgica, tres han tornat. Són Joaquim Forn, Meritxell Borràs i Dolors Bassa.

Ara Carmen Lamela ha de decidir si dicta les corresponents ordres europees de detenció i entrega (OEDE) i, en cas que la magistrada les aprovés, les autoritats belgues haurien de procedir a l'arrest de Puigdemont i els seus consellers.

Les ordres europees de detenció o euroordres substitueixen entre els estats membres de la Unió Europea (UE) el procediment d'extradició amb un sistema àgil d'entrega que s'aplica a Espanya des del 2004, després que es posés per davant al nostre ordenament una directiva europea del 2002.

El procediment de l'OEDE persegueix simplificar els tràmits i la documentació a remetre mitjançant la creació d'un document únic per tramitar-la.