Les quatre associacions professionals de jutges i magistrats, que representen la totalitat de la carrera, han signat un document en el qual adverteixen als funcionaris catalans la seva obligació de complir la Constitució en relació amb la convocatòria independentista de l'1 d'octubre.

La nota qualifica de "totalitària" la conducta de les autoritats catalanes independentistes i assenyala que, pel seu menyspreu a la Constitució, no han de ser obeïdes.

El comunicat està signat per les associacions judicials següents: Associació Professional de la Magistratura, Associació Francisco de Vitòria, Jutges i Jutgesses per a la Democràcia i Fòrum Judicial Independent.

"Els ciutadans i ciutadanes no estan obligats a complir" les lleis anul·lades o suspeses cautelarment pel Tribunal Constitucional, "ni les normes dictades en el seu desenvolupament", diu el document.

"De la seva banda, els funcionaris públics tenen l'obligació d'actuar conforme a la Constitució i a la legalitat constitucional, complint les resolucions judicials i prestant la col·laboració requerida per a la seva execució", recorda també.

"Uns i altres trobaran empara i resposta als jutjats i tribunals davant de qualsevol actuació encaminada a aplicar o imposar disposicions suspeses o declarades nul·les", assenyala així mateix.

"Una autoritat que conscientment es rebel·la contra la norma constitucional que la legitima perd el caràcter d'autoritat i no ha de ser obeïda. La desobediència que menysprea les normes jurídiques que protegeixen la dissidència no és un acte heroic sinó totalitari", exposa la nota.

Els jutges faran complir la llei, assegura el comunicat, que exposa com "els ciutadans i els poders públics, tots sense excepció, estan subjectes a la Constitució i a la resta de l'ordenament jurídic que aquesta empara".

"Només el respecte a la Constitució i als principis i valors que propugna garanteix la convivència democràtica. Fora de la Constitució i dels cursos que preveu no hi ha legalitat ni estat de dret", consideren els magistrats.