Per primera vegada des que ha sortit a la llum l'existència d'una Operació Catalunya, un jutge ha demanat a la Direcció General de la Policia informació sobre els viatges realitzats a Catalunya per José Manuel Villarejo i Marcelino Martín Blas entre el 2012 i el 2014, segons publica ElDiario.es

Després que el 6 de juliol el comissari Villarejo reconegués haver treballar "intensament" amb el comissari Martín Blas en contra dels independentistes, el jutge de Madrid Arturo Zamarriego ha aprofitat el judici del petit Nicolás, que investiga una gravació il·legal a un grup d'agents de policies i del Centre Nacional d'Intel·ligència (CNI), i en què Villarejo hi està imputat, per demanar "que es facilitin els viatges oficials que els funcionaris del CNP amb carnets professionals 14.773 i 14.385 van realitzar a Catalunya des de l'any 2012 fins el 2014, ambdós inclosos, durada i detalls".

La declaració del comissari Villarejo va obrir noves portes a noves investigacions i, sobretot, va deixar clar que existeix una operació contra els polítics a favor de la independència de Catalunya i, de moment, pel jutge Zamarriego això no pot passar desapercebut.

El TS veu anomalies

Ahir, el president del Tribunal Suprem (TS) i el Consell General del Poder Judicial (CGPJ), Carlos Lesmes, va confessar a TV3 haver trobat "una certa anomalia" en la conversa entre el ministre de l'Interior en funcions, Jorge Fernández Díaz, i l'exdirector de l'Agència Antifrau de Catalunya (OAC) Daniel De Alfonso.

Tanmateix, però, Lesmes no es va voler mullar i va apuntar que no pot "anar més enllà" en la seva valoració perquè incorreria en un judici polític o en qüestionar la legalitat del cas i no li correspon, ha opinat. "Per donar una resposta fundada cal tenir un coneixement precís, que no tinc", ha dit.

Informe dels viatges

Martín-Blas va demanar la setmana passada un informe complet sobre els seus propis viatges i dietes, entre altres coses, a aquesta brigada perquè corrobori que ell no va viatjar a Catalunya acompanyat de l'agent encobert José Manuel Villarejo, qui va confirmar davant un jutge l'existència de l'Operació Catalunya i va involucrar directament l'excap d'Assumptes Interns.

Ara bé, l'exdirector adjunt de l'operativa de la Policia Nacional, Eugenio Pino, ha negat les afirmacions dels agents que asseguren haver participat en casos com el cas Palau i ha indicat a la Cadena Ser que la brigada es va crear per resoldre casos que no han estat resolts i no prescrits com, per exemple, el crim de Marta del Castillo.

Brigada contra adversaris polítics

Una brigada especial s'encarregava de perseguir els adversaris polítics que el govern del PP creia convenient, segons ha informat aquest dijous la Ser basant-se en declaracions d'agents que hi havien participat. La policia va crear la Brigada de Revisió de Casos l'any 2012 que tenia per objectiu investigar aquells casos que la cúpula policial entenia que s'havien quedat sense resoldre. 

Aquests agents expliquen que l'excap d'Assumptes Interns Marcelino Martín-Blas liderava aquesta unitat sota les ordres de la Direcció Adjunta Operativa de la Policia i va fer treballs per la brigada relacionats amb el cas Palau, quan va intentar que la fiscalia l'autoritzés a registrar el domicili del tresorer de Convergència, Daniel Osàcar, i també pel cas Faisà, quan els populars van voler involucrar Alfredo Pérez Rubalcaba -llavors ministre de l'Interior- en un intent de passar informació a col·laboradors d'ETA.

Però aquests no van ser els únics casos en què la brigada va ficar-hi el nas. També van investigar Oleguer Pujol i van elaborar un informe sobre l'agència de detectius Método 3, entre molts altres casos.

L'informe Pujol

La brigada contra rivals polítics que va activar la policia l'any 2012 va ser l'inici del que s'ha batejat com 'Operació Catalunya'. Dies després que s'activés la brigada, l'expresident de la Generalitat Jordi Pujol preguntava "què collons és la UDEF?" en veure que els periodistes Eduardo Inda i Esteban Urreiztieta publicaven un informe elaborat suposadament per la Unitat de Delinqüència Econòmica i Fiscal (UDEF).

Començaven a executar-se els plans contra els sobiranistes i començava, llavors, l'Operació Catalunya. Així ho publicava Público, que va fer un relat de com es va anar desenvolupant l'Operació i assegura que el tret de sortida va ser amb l'informe Pujol el 2012 i va continuar -almenys- fins el 2014 com demostren els àudios filtrats.