El Jutjat del Contenciós Administratiu número 1 de Tarragona ha dictat una sentència que anul·la l'acord del plenari de l'Ajuntament de Reus (Baix Camp) pel qual aquesta ciutat va decidir adherir-se a la Associació de Municipis per la Independència (AMI).

La sentència al·lega que excedeix i desborda clarament l'àmbit de la llibertat d'expressió i d'acció política "el disposar de recursos públics per dur a terme finalitats contràries a l'ordenació jurídica".

El jutge recorda l'article de la Constitució que parla de la indissolubilitat de la nació espanyola, i conclou que els ajuntaments han "de complir a tota hora les lleis i no poden realitzar cap acte que les contravingui i conculqui".

A més, la sentència esgrimeix que els ajuntaments poden associar-se "només per exercir les seves competències o tasques d'interès comú", i entén que l'AMI no ho és, ja que és una associació amb una clara vocació independentista.

Denúncia de Societat Civil Catalana

Els impulsors de la denúncia van ser Societat Civil Catalana (SCC), Associació Cívica i Cultural i quatre ciutadans de Reus, i contra aquesta sentència és possible presentar un recurs d'apel·lació en el termini de 15 dies.

En un comunicat, SCC ha argumentat que "la claredat i contundència" de la sentència justifica la immediata dissolució de l'AMI, que actualment presideix la diputada de JxSí Neus Lloveras. També afirma que la fallada confirma que l'AMI és "una associació que pretén un objectiu il·legal", per la qual cosa veu necessària l'extinció de l'entitat.

Cs insta els ajuntaments a deixar l'AMI

El responsable d'Acció Institucional de Cs, Joan García, ha anunciat que el seu partit presentarà una moció en tots els ajuntaments en els quals té representació demanant que abandonin de forma immediata l'entitat sobiranista.

També instarà els consistoris a deixar de pagar la quota de pertinença a l'AMI i destinar-la a partides socials: "Utilitzar els diners de tots per fer un ús partidista no només és un error, sinó que aquesta sentència demostra que és il·legal".

L'AMI recorrerà

L’Associació de Municipis per la Independència recorrerà la sentència “política” que anul·la l’adhesió de Reus. En concret es presentarà un recurs al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) contra l’escrit del jutge del Contenciós Administratiu número 1 de Tarragona Guillermo Peral Fontova, que dóna la raó a l’entitat Societat Civil Catalana i als quatre regidors de C’s a l’Ajuntament de Reus.

Els serveis jurídics de l’AMI han considerat que es tracta d’una sentència “absolutament política, sense cap raonament jurídic”. Des de l’AMI no s’entén que un jutge d’un Contenciós Administratiu sentenciï que la defensa de la independència de Catalunya és “inconstitucional” ni que qüestioni la legalitat de l’entitat “sense tenir-ne cap competència”.