Emparat en un estricte secret de sumari, el jutge d'instrucció número 13 de Barcelona, José Antonio Ramírez Sunyer, ordena des del mes de febrer diverses operacions policials a la recerca de proves que puguin aturar el referèndum. Dues denúncies arran de les declaracions que va fer Santi Vidal a principis d'any van fer obrir la caixa dels trons i van aixecar totes les alarmes, i el cas va arribar als tribunals, a les mans d'un jutge marcat per processos polèmics contra castellers, anarquistes i independentistes.

Avui, Ramírez Sunyer ha trencat el seu silenci i per primer cop ha autoritzat un comunicat de premsa. Un paràgraf sense gaires detalls però que dona per primera vegada la pista sobre quantes persones s'estaria actuant: 20. 20 càrrecs del Govern de la Generalitat, alguns dels quals va interrogar la Guàrdia Civil a finals de juliol a la caserna de Travessera de Gràcia.

Els delictes també els coneixem avui: desobediència, prevaricació i malversació de fons públics.

Però, estaria José Antonio Ramírez Sunyer envaint competències de la magistrada Mercedes Armas que investiga la querella de la fiscalia contra els càrrecs del Govern de la Generalitat, entre els quals el president, Carles Puigdemont?

No hi ha un sol cas com a cas "referèndum". Hi ha diferents investigacions en marxa a partir de les querelles que ha anat presentant la Fiscalia i les denúncies contra les declaracions de l’exjutge i senador Santi Vidal. Fonts judicials asseguren que mentre la seva investigació no topi amb un dels acusats aforats, no cal que s’inhibeixi i pot continuar investigant com està fent fins ara.

En el cas que avui, després dels escorcolls al Departament d’Economia, estirant del fil, trobessin proves contra el vicepresident Oriol Junqueras, per exemple, el jutge d'instrucció número 13 hauria de traspassar el cas, o almenys una part d’ell, a la magistrada del TSJC, Mercedes Armas. Però, de moment, això no és així. I per tant, el jutge d’instrucció del 13 té plenes competències per investigar i ordenar escorcolls i detencions.

El que no concreta el jutge en l’escarit comunicat és si les ha ordenat ell o no. No especifica si són iniciativa seva o bé si ha donat l’ordre a partir de la petició de la Guàrdia Civil.

Tampoc lliguen els escorcolls que diu que ha ordenat amb els que s’estan fent. Segons el jutge, ha ordenat “l’escorcoll de sis despatxos ubicats en diferents seus oficials del Govern de la Generalitat de Catalunya. L’escorcoll es limita als despatxos de persones que tenen la condició d’investigats dins la causa. A més a més, en el dia d’avui, el magistrat ha acordat l’escorcoll a tres empreses a Barcelona relacionades amb l’activitat delictiva que investiga”.

El jutge ha ordenat 41 escorcolls a sis despatxos ubicats en diferents seus oficials del Govern de la Generalitat de Catalunya. Segons el comunicat: "l’escorcoll es limita als despatxos de persones que tenen la condició d’investigats dins la causa. A més a més, en el dia d’avui, el magistrat ha acordat l’escorcoll a tres empreses a Barcelona relacionades amb l’activitat delictiva que investiga. També s’han acordat escorcolls a despatxos professionals no oficials i domicilis particulars".

Els escorcolls s'estan fent encara als departaments d'EconomiaGovernacióBenestar Social Exteriors, el CTTIHisendaAtenció Ciutadana i l'Institut Català de Finances (ICF).  A més la policia també ha entrat al Consorci de l'Administració Oberta de Catalunya, a l'Institut Català de Finances, al Centre de Telecomunicacions de la Generalitat, a l'empresa Indra i a l'Agència Tributària de Zona Franca. 

El que no concreta és si també ha ordenat entrar a la seu de la CUP per requisar material electoral, com ha acabat passant al migdia.

Els altres casos referèndum

El TSCJ ha informat en mig dels escorcolls als departaments de la Generalitat que les dues declaracions de testimonis assenyalades a la tarda de demà dins de la causa que instrueix la magistrada Maria Eugènia Alegret contra la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i membres de la Mesa, han estat suspeses per petició d'una part, per impossibilitat d'assistència d'un lletrat.

Sobre les querelles de Neus Lloveras, presidenta de l'Associació de Municipis per la Independència, i Miquel Buch de l'Associació Catalana de Municipis, avui el jutge ha dictat com a mesura cautelar que retirin de les seves pàgines web tota la informació sobre el referèndum.

La policia marca paquet

La Guàrdia Civil exhibeix competències judicials i la Policia Nacional, el CNP, està fent una exhibició de força. Davant la seu de la CUP, avui, paradoxalment s'han desplegat els antiavalots de la policia espanyola tot i no tenir competències en ordre públic.

Les furgonetes blindades i els agents lluint les llançadores de pilotes de goma (armament extingit a Catalunya per part dels Mossos d'Esquadra) s'han mostrat davant un dels punts més fàcils d'encendre: la manifestació de suport davant la seu de la CUP.