Diversos juristes i diputats catalans han presentat aquest dimarts un recurs davant del Tribunal Suprem per l'aplicació de l'article 155 de la Constitució a Catalunya. Concretament, els recursos -promoguts pel Col·lectiu Praga, l'Associació Drets i altres juristes- fan referència a la dissolució del Parlament i la convocatòria d'eleccions per part del president del govern espanyol, Mariano Rajoy.

El primer recurs ha estat presentat per 263 ciutadans -dels quals 144 són juristes- i denuncia que aquestes mesures hagin estat preses per "un òrgan diferent de qui té la competència per fer-ho", és a dir, el president de la Generalitat.

Argumenten que això vulnera el dret de participació política dels ciutadans, ja que els representants polítics elegits han estat apartats de les seves funcions abans d'hora, al no haver-se acabat la legislatura ni haver dissolt el president català el Parlament.

El segon recurs ha estat presentat per 35 diputats de JxSí, la CUP i el diputat no adscrit Germà Gordó.  En aquest cas, reivindiquen el seu dret a exercir com a representants electes que, consideren, ha estat vulnerat per la "dissolució inconstitucional" del Parlament que va posar fi al seu mandat.

Entre els diputats  de JxSï hi ha noms com Albert Batalla, Antoni Castellà, David Bonvehí, Neus Lloveras, Marta Pascal, Irene Rigau i, per part de la CUP, Benet Salellas.

En conseqüència, els dos recursos demanen al Suprem que presenti un recurs d'inconstitucionalitat contra els acords del Consell de Ministres i del ple del Senat davant del Tribunal Constitucional perquè "l’article 155 no pot emparar la dissolució del Parlament".