La majoria independentista està treballant de forma conjunta per “concretar” en el Parlament els "efectes vinculants" del referèndum de l’1 d’octubre. Així ho ha anunciat el president del grup de Junts pel Sí, Lluís Corominas, l’endemà de l’empresonament de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, que ha accelerat el curs dels esdeveniments. “Continuarem amb pas ferm el nostre camí”, ha volgut deixar clar. Aquesta feina conjunta la faran extensiu a la resta de grups parlamentaris.

No obstant això, des del grup majoritari a la cambra no han volgut donar més detalls, tampoc sobre el quan i el com. “No podem parlar ni de quan ni de quina manera serà. Si venim amb una proposta concreta, ja sabem què passarà”, ha sostingut la portaveu de JxSí Marta Rovira, que ha demanat al Govern espanyol que aturi la repressió i restableixi l’ordre. “Només podem dir que s’està treballant i continuarem treballant”, ha afegit.

La portaveu parlamentària ha volgut deixar clar que tenen "molt clar" què han de fer "els propers dies" al Parlament. "Només hi ha un camí en la situació en què ens han posat: el de la recuperació de tots i cadascun dels drets fonamentals”, ha defensat Marta Rovira. “Per molt que ens peguin i empresonin, estem dempeus”, ha afegit Lluís Corominas en aquest sentit. “La nostra determinació no ha canviat gens malgrat la repressió que ens han llançat a sobre”.

El president de JxSí ha lamentat que un tribunal que “no té competències” estigui jutjant un suposat delicte de sedició. “El govern espanyol vol imposar la Constitució a cop de porra i empresonant la gent que no pensa com ell”, ha criticat Corominas, que ha acusat el Govern espanyol de covard. “Espanya ja té presos polítics, Espanya ja no és una democràcia”, ha conclòs.

El discurs més contundent ha anat a càrrec de Lluís Llach, que ha qualificat la presó per a Jordi Sànchez i Jordi Cuixart com a una “indecència política i juridica”. El diputat de Junts pel Sí ha denunciat que “Espanya entra en la tenebrosa llista d’estats que necessiten tenir presos polítics per sobreviure” i que la separació de poders a l’Estat espanyol té “un caràcter esperpèntic de democràcia tercermundista”. Ha avisat que continuaran defensat les institucions catalans “exercint el mandat democràtic que la gent ens va donar”, pacíficament però amb fermesa i determinació.