“Estem en funcions”. Aquesta va ser la raó que va posar sobre la taula el ministre de l’Interior, Jorge Fernández Díaz, per evitar convocar la Junta de Seguretat de Catalunya, que reuneix representants dels governs espanyol i català, així com els respectius cossos de seguretat, per coordinar-se davant l’amenaça gihadista.

La resposta es va produir davant una de les dues cartes que el conseller d’Interior, Jordi Jané, va enviar al ministre des que va assumir el càrrec. Amb un nivell 4 d’alerta antiterrorista, la cimera no se celebra des de l’any 2009, i cada cop que s’ha mirat de convocar-la, s’ha acabat encallant en la fixació de l’ordre del dia.

“Espero que el president del govern d’Espanya el rectifiqui”, ha afirmat el diputat de Catalunya Sí Que es Pot Joan Josep Nuet, que prèviament havia demanat si la no-convocatòria es devia a “interferències polítiques”, que serien una “greu irresponsabilitat”.

Coordinació

La petició d’aquesta trobada no ha estat l'única inquietud que Jané ha fet arribar al ministre. Segons ha explicat al Parlament, també s’han produït diverses trucades, així com converses, per mirar de trobar sintonia en una temàtica tan sensible com és la lluita antiterrorista.

Un dels temes que avui dia segueix sobre la taula és l’ingrés dels Mossos al Centre d’Intel·ligència contra el Terrorisme i el Crim Organitzat (CNCA), i que compta amb la presència del Centre Nacional d’Intel·ligència, que coordina la informació dels cossos de seguretat estatals i la que envien la resta de policies internacionals. De moment, tot i la suposada voluntat dels dos executius, encara no és així.