La Junta de Portaveus del Parlament ha aprovat aquest dijous una declaració de suport a la presidenta de la Cambra, Carme Forcadell, i els membres de la Mesa Lluís Corominas, Anna Simó i Ramona Barrufet (JxSí), després de la nova querella de la Fiscalia contra ells pel procés sobiranista.

La iniciativa ha prosperat amb els vots a favor de JxSí, SíQueEsPot i la CUP, que s'han imposat als vots negatius del PSC i Cs, en una reunió extraordinària en la qual el PP no ha participat.

El document subratlla la plena solidaritat de la Junta amb Forcadell, Corominas, Simó i Barrufet, i reivindica el Parlament com un espai on "expressar lliurement tots els posicionaments polítics, sense més limitacions que les pròpies de les normes democràtiques". Així mateix, el text veu la querella de la Fiscalia com un "nou pas en el procés de judicialització d'un conflicte polític" que només pot tenir solució en la política, no als tribunals.

El suport que ha tingut aquesta declaració de la Junta de Portaveus per part dels grups es correspon amb una àmplia majoria absoluta en el Parlament, tenint en compte que JxSí, SíQueEsPot i la CUP sumen 83 dels 135 diputats.

La proposta retallada de JxSí

Abans de la Junta de Portaveus, JxSí ha preparat la seva pròpia proposta de declaració de suport que, finalment, ha estat retallada en diversos punts. En aquella versió, JxSí parlava d'un "atac flagrant al parlamentarisme" que hauria de "fer reaccionar a tots els demòcrates".

La proposta de declaració denunciava una "persecució de les idees" i no dels fets. El text "vulnera la llibertat ideològica i de pensament", critiquen, un dret recollit a l'article 16 de la Constitució. En resposta a això, asseguraven "conjurar-se" perquè el Parlament pogués seguir sent un espai lliure.

Aquest era el document original de JxSí i, a continuació, l'aprovat per la Junta:

WhatsApp Image 2017 02 23 at 18.47.19

 

declaracio junta portaveus