La Junta Electoral Territorial de Guipúscoa ha dictaminat avui l'acta en la qual ratifica, per unanimitat, que Arnaldo Otegi no podrà ser candidat a lehendakari per a les eleccions basques del 25 de setembre. Així mateix, exigeix a la formació EH-Bildu que rectifiqui la seva llista abans que l'oficialitzi el dia 28 d'agost. El dirigent abertzale encara pot presentar les al·legacions que estimi oportunes, tot i que serà el Tribunal Constitucional qui tindrà l'última paraula.

La Junta considera que Otegi és "inelegible" perquè hi ha una sentència ferma de l'Audiència Nacional que l'inhabilita per a càrrec públic i per a l'exercici de sufragi passiu (és a dir, per ser votat) per la condemna del 'cas Bateragune' de reconstrucció de la il·legalitzada Batasuna. Així mateix, la resolució li impedeix concórrer a eleccions fins a l'any 2021.

EH-Bildu ha convocat una roda de premsa per aquesta tarda on anunciarà quines són les mesures que emprendran al respecte. Per la seva banda, Otegi ja va declarar fa uns dies que seria al Parlament independentment de la resolució.

El president de l'ANC, Jordi Sànchez, l'exdiputat de la CUP, David Fernàndez, o el líder d'En Comú Podem, Xavier Domènech, són algunes de les cares conegudes que han mostrat el seu rebuig a la inhabilitació mitjançant les xarxes socials:

Per contra, el líder del Partit Popular a Catalunya, Xavier García Albiol, ha celebrat la decisió de la Junta Electoral d'inhabilitar Otegi per als comicis del 25-S.