El vicepresident, Oriol Junqueras, ha explicat aquest vespre en una entrevista a TV3 que al llarg del dia d'avui s'ha reunit amb els consellers Jordi Turull, Carles Mundó, Raül Romeva i Josep Rull. De tots aquests membres del Govern, només el mateix Junqueras i Rull han anat aquest dilluns als seus departaments. La resta del consellers no han protagonitzat cap acte públic des de divendres, quan el Parlament va aprovar la declaració d'independència i el govern de Mariano Rajoy va destituir els membres del Consell Executiu i va convocar eleccions.

Les trobades del vicepresident amb els consellers haurien servit per "valorar la situació i compartir opinions", segons fonts coneixedores.

En canvi, Junqueras no ha avançat què és el que pensa explicar Puigdemont en la roda de premsa que té previst oferir aquest dimarts a dos quarts d'una a Bèlgica, ni si el Govern preveu demanar asil a aquest país. "No em correspon a mi parlar pel president", ha replicat en ser interrogat.

Aquest migdia s'ha sabut que Puigdemont ha viatjat a Bèlgica, acompanyat dels consellers Dolors Bassa, Joaquim Forn, Meritxell Borràs, Toni Comí i Meritxell Serret. La notícia, avançada per El Periódico, ha provocat autèntica sorpresa, especialment entre el núvol de periodistes que esperaven l'arribada del president a la reunió del comitè nacional del PDeCAT, i entre els que feien guàrdia des de primera hora del matí a la porta del palau de la Generalitat.

Advocat especialista en Drets Humans

Posteriorment, s'ha sabut que Puigdemont ha fitxat com a advocat el lletrat flamenc Paul Beckaert, especialitzat en drets humans. Beckaert, que va representar l’etarra Natividad Jauregui i va aconseguir que no fos extraditada a Espanya perquè no es podia garantir que tingués un judici just, ha confirmat que s’havia entrevistat amb Puigdemont, però ha negat que el president estigui estudiant demanar asil polític.

Les especulacions en relació a aquest tema s'han vist atiades per les declaracions del ministre d’Immigració d’aquell país, Theo Francken, que diumenge va assegurar que podrien concedir asil polític al president si així ho demana davant la possibilitat que no tingués un “judici just”. 

Poc abans que se sabés la inesperada marxa de Puigdemont a Bèlgica, el fiscal general de l’Estat, José Manuel Maza, ha comparegut per anunciar que ha presentat dues querelles pels delictes de rebel·lió, sedició i malversació contra el president de la Generalitat, i els membres del Govern i de la Mesa del Parlament. El delicte de rebel·lió comporta 30 anys de presó i el ministeri públic demana una fiança de 6.207.450 euros als querellats.

Les eleccions: una oportunitat

D'altra banda, Junqueras, que avui ha abordat la situació generada per la suspensió de l'autogovern amb l'executiva d'Esquerra i amb el grup parlamentari de JxSí, ha assegurat que les eleccions del dia 21 seran "una oportunitat més" per fer sentir la veu dels votants. "Totes les eleccions són una oportunitat", ha assegurat el líder republicà. A més, ha subratllat el fet que s'havia apuntat que el 155 es podria aplicar durant sis mesos i al final tindrà una vigència de 50 dies.

En termes similars s'ha expressat aquest migdia la coordinadora general del PDeCAT, Marta Pascal, que ha assegurat que el seu partit concorrerà a les eleccions del 21 de desembre. No ha concretat si ho farà en solitari o reeditant la fórmula de JxSí, tot i que aquest partit s'ha mostrat repetidament contrari a tornar a reeditar aquesta coalició i així s'han expressat avui una part dels membres de la direcció del partit.