L'advocat d'Oriol Junqueras i Raül Romeva ha presentat aquest matí el recurs per demanar la seva llibertat. Tal com van anunciar tots els advocats, aquesta setmana s'aniran presentant totes les peticions a la Sala Penal del Suprem. Andreu Van den Eynde centra la seva petició en els mateixos motius que té el jutge Pablo Llarena per mantenir-los a presó: el risc de fuga i la reiteració delictiva.

L'advocat alerta de la imatge nacional i internacional que donarà la justícia espanyola: "Aquesta situació no només afectaria la seva consideració pública nacional i internacional, sinó directament la seva presumpció d'innocència".

"No hi ha risc de reiteració delictiva rellevant", segons Van den Eynde, perquè ni Junqueras ni Romeva formen part del Govern català i "no poden incidir el més mínim en actuacions de govern que poguessin remotament assemblar-se als fets il·lítics pels quals se'ls ha processat". 

L'escrit remarca el dret a la llibertat, protecció de la vida familiar i interès del menor i recorda que tenen fills de 3, 5, 9 i 12 anys: "Les conseqüències més funestes de la separació dels presos respecte dels seus fills es deriven de la curta edat d'aquests i la necessitat de fer esforços per evitar afectar aquesta relació paternofilial en la mesura del possible atesa la situació de presó".

Andreu Van den Eynde reivindica en l'escrit "un treball de defensa en llibertat, que evités l'estigmatització dels processats que, si es manté la seva presó provisional, hauran d'acudir cada dia a la vista des de la presó". I qualifica de "immerescut calvari de trasllats" els que hauran de suportar els processats en el cas de seguir estant a la presó a l'hora d'acudir al judici oral.