És la primera vegada que el vicepresident del Govern i conseller d'Economia, Oriol Junqueras, parla públicament sobre les afirmacions del jutge Santi Vidal, que divendres passat van agitar tot el món polític en l'àmbit català i estatal.

Ho ha fet a RAC1, on ha justificat la seva dimissió assegurant que "és una persona que s'ha explicat molt malament i que ha assumit la seva responsabilitat", mentre que ha subratllat que des del Govern "no compartim la seva manera d'explicar-se" que, segons ell, "no s'ajustava a la realitat".

Insistint una i altra vegada en què el Govern no ha comès cap il·legalitat des del punt de vista econòmic, i destacant que "la Generalitat té les dades dels catalans que pot tenir", el vicepresident ha mostrat la seva tranquil·litat en aquest terreny deixant anar "que investiguin el que vulguin" perquè "tenim confiança plena que allò que fem ho fem bé".

Anar a votar...

Precisament per això, Junqueras ha volgut deixar clar que "nosaltres disposem de prou dades per fer la feina del cens" i ha ratificat que el Govern "tot el que fem ho fem en el marc legal i ho estem fent molt bé".

I és que l'executiu català continua treballant sense pausa en la celebració d'un referèndum, un referèndum en què, insisteixen, hauria d'anar a votar tothom, tant si és pel 'sí' com si és pel 'no'.

Malgrat això, el vicepresident s'ha lamentat que en lloc de fer campanya també pel 'no', "alguns volen segrestar la participació demanant a la gent que no hi vagi".

...abans de l'estiu

Si l'objectiu de l'Estat amb l'Operació Diàleg marcada per la judicialització de la política era retardar com més temps millor la possible celebració d'un referèndum, li ha sortit el tret per la culata. El també conseller d'Economia ha obert la porta a fer el referèndum abans de l'estiu, i més encara després que la CUP digués 'sí' als pressupostos, tot i que ha volgut deixar clar que abans "tenim uns compromisos i hem de complir-los".

El problema, però, és que l'expresident Artur Mas i les exconselleres Joana Ortega i Irene Rigau estan a les portes del judici per haver posat les urnes el 9-N -Junqueras encara ha de decidir si els acompanyarà o no-, i la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, està pendent que el Tribunal Superior de Justícia (TSJC) l'acabi jutjant, i això és un atenuant més per al Govern per tirar endavant i com més aviat millor el procés.

I és que per Junqueras, "si inhabiliten Forcadell, algun tipus de resposta hem de ser capaços de donar" i, entre totes les possibilitats, una podria ser avançar el referèndum perquè "no s'entén enlloc que inhabilitin una presidenta d'un Parlament per permetre una votació" i, a més, "l'actitud de l'Estat és molt poc permeable, no és gens sensible i té una actitud oposada".