El vicepresident de la Generalitat i líder d'ERC, Oriol Junqueras, ha afirmat en el Consell Nacional d'ERC que el referèndum sobre la independència que pretén convocar el Govern per al pròxim 1 d'octubre es farà "com sempre es fan les convocatòries electorals, amb les mateixes condicions i característiques" dels processos electorals a Catalunya.

En la seva intervenció aquest dissabte després que el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, anunciés la data i la pregunta del referèndum, Junqueras ha apel·lat a la voluntat d'assolir la plenitud democràtica i a evitar que el futur de Catalunya sigui "en mans d'un govern profundament antidemocràtic", en referència al Govern central.

Així mateix, Junqueras ha criticat que el Govern espanyol no hagi convocat la Junta de Seguretat en els últims vuit anys al·legant la situació política Catalunya, una cosa que, per a Junqueras, "posa en risc la seguretat de tots els ciutadans", mentre que ha insistit en la idea que els Mossos d'Esquadra puguin accedir a les dades d'Europol.

Junqueras ha lamentat que "malgrat que el Govern espanyol sap que les forces policials catalanes actuen amb enorme eficàcia, prefereix debilitar-les i no dotar-les de les eines que necessiten". També ha destacat que el Govern acaba perjudicant tots els catalans en el seu intent sistemàtic de perjudicar els independentistes, després que el Ministeri de l'Interior hagi enviat un requeriment a la Generalitat arran de la voluntat de convocar 500 noves places per al cos de Mossos d'Esquadra.

Pensionistes

Junqueras ha opinat que, en contraposició a l'actitud "responsable, generosa i eficaç" de la Generalitat, el Govern central tria regalar 60.000 milions d'euros a la banca i treure'ls-hi al fons de garanties de la Seguretat Social, en referència a l'anunci de divendres per part del Banc d'Espanya que donava per perduda aquesta xifra del rescat a la banca.

És per aquesta raó que Junqueras ha instat a posar el futur de la societat en mans de les institucions catalanes davant d'un Govern de l'Estat "profundament antidemocràtic, que actua de forma irresponsable i posa en perill el futur dels pensionistes", i ha apuntat que la manera de fer-ho serà mitjançant el referèndum d'independència.