El vicepresident, Oriol Junqueras, ha explicat aquest matí al Parlament que els pressupostos recullen el compromís del Govern de celebrar un referèndum independentista i ho fan a través d'una disposició addicional. A més, el projecte aprovat avui pel Consell Executiu contempla una partida de 5,8 milions d'euros per a processos electorals i participatius.

La Mesa del Parlament ha admès a tràmit el projecte del Govern amb el vot en contra de Ciutadans i PSC i l'advertiment dels lletrats de la Cambra que, en cas de contemplar la convocatòria del referèndum, podria entrar en contradicció amb l'anul·lació per part del TC de la resolució del 9-N. També CSQP ha volgut deixar clar durant la reunió de la Mesa que el seu vot a favor és per a la tramitació del projecte, la qual cosa no pressuposa que faci costat al text.

Disposició addicional 31

La previsió del referèndum figura en la disposició addicional número 31, la darrera del projecte, on s'explicita que “el Govern, dins les disponibilitats pressupostàries per al 2017, ha d’habilitar les partides per a garantir els recursos necessaris en matèria d’organització i gestió per fer front al procés referendari sobre el futur polític de Catalunya en el marc de la legislació vigent en el moment de la seva convocatòria”.

Així mateix, el capítol dedicat a processos electorals i participatius està dotat amb 5 milions i 800.000 euros respectivament.

"Algú pensa que deixarem de fer allò que estem mandatats per fer. Algú creu que no faré tot el necessari per complir el mandat del Parlament. De debò? Si a algú no li agrada això, o està en contra, ja prendrà les decisions que creguin oportunes", ha replicat Junqueras en ser interrogat sobre la possibilitat que el projecte sigui recorregut pel TC.

El vicepresident no ha volgut concretar si hi havia un fons de contingència per al referèndum, però tampoc ho ha volgut desmentir tot ironitzant sobre el fet que se li demani informació sobre suposades partides ocultes.

Tribunal Constitucional

Igualment, ha evitat especular amb la possibilitat que el Tribunal Constitucional decideixi actuar contra els pressupostos pel fet que inclouen una disposició que preveu afegir una dotació per al referèndum, i s'ha limitat a respondre amb un: "Crec que no, en tot cas el que jo cregui és irrellevant".

Fonts de la vicepresidència recorden que el Govern ha assegurat públicament que no descarta la possibilitat d'aconseguir convocar un referèndum acordat amb l'Estat, i que, per tant, aquesta podria ser una de les vies per defensar la necessitat d'incorporar la disposició addicional sense entrar en contradicció amb el TC.

Amb tot, la voluntat de l'executiu català era incloure la partida per a la convocatòria del referèndum de manera discreta per evitar conflictes amb el TC. Si el projecte provoqués un nou incident d'execució de la sentència contrària a la resolució del 9-N podria afectar directament el vicepresident, que apareix com a responsable dels pressupostos. 

Això no obstant, els negociadors de la CUP han exigit que la previsió del referèndum estigués explícitament recollida en els pressupostos. D'aquí la referència directa que es fa en la disposició addicional.

Pel que fa al suport de la CUP o la resposta de la resta de grups de la Cambra, Junqueras s'ha limitat a assegurar durant la roda de premsa que no especula mai "sobre què pot passar o què faran els altres". "Fem la proposta amb el convenciment que és la millor proposta", ha reblat.

Votació del projecte, 8 de febrer

La Mesa del Parlament ha aprovat també el calendari dels pressupostos. El debat de les esmenes a la totalitat se substanciarà el 20 de desembre; entre el 6 i el 20 de gener serà el debat a la totalitat de les seccions, i el 8 de febrer, el debat final. Tot plegat, en el benentès que és previsible que des de l'oposició s'enviï el projecte al Consell de Garanties Estatutàries, que disposa d'un mes per emetre el seu dictamen.