El vicepresident, Oriol Junqueras, portarà demà davant del Consell de Política Fiscal i Financera la reivindicació d’un 1,18% de dèficit per al 2017 en comptes del 0,5 inicialment previst.

La reunió ha de servir per fixar l’objectiu de dèficit i el sostre de despesa fins al 2019 i serà el primer cop que presidirà el Consell la vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría, que amb el nou Govern ha assumit les funcions d’Administracions Públiques que fins ara tenia el ministre d’Hisenda, Cristobal Montoro.

Junqueras, que ja ha abordat aquest tema amb els governs de les Illes i País Valencià, té intenció de pressionar per influir en el dèficit tot i ser conscient que PP i PSOE estan intentant tancar un acord perquè el Govern espanyol cedeixi una dècima del seu marge de dèficit a les comunitats a canvi que el PSOE recolzi l’aprovació del sostre de despesa per al 2017.

El Govern ha elaborat els seus pressupostos amb una previsió del dèficit del 0,5%, tot i considerar “injust i desproporcionat” aquest marge. Tenint en compte que cada dècima de diferència equival a 220 milions, els 7 punts entre 0,5 fixat l’1,18 que reclama es traduirien en 1.540 milions d’euros.