L'independentisme respondrà amb una estratègia comuna a l'article 155 amb l'objectiu de preservar la República catalana. Si més no, és el que es desprèn de l'article del vicepresident Oriol Junqueras a The New York Times d'aquest dimecres.

Junqueras exposa la necessitat de mantenir la unitat del bloc independentista després de la suspensió de l'autonomia i en ple debat sobre la repetició d'una coalició independentista. A la carta, titulada "Catalunya no es rendirà", la mà dreta de Puigdemont demana de defensar la República a les urnes a través d'una "estratègia compartida", materialitzada a través d'una "sòlida aliança amb tots els actors socials i econòmics".

Segons el vicepresident, aquesta és l'única resposta davant d'un govern espanyol que actua com "un mur d'incomprensió i rebuig" i que pretén que des de Catalunya es respongui amb una "obediència servil".

Per il·lustrar la tensió a què està exposada Catalunya, a més d'esmentar els efectes de l'aplicació del 155, Junqueras assenyala també altres greuges com les suspensions del TC, els intents per provocar una fugida d'empreses i la violència de la policia espanyola durant el referèndum de l'1-O. "Colpejar la gent per les seves idees ara sembla ser legal", arriba a assegurar el vicepresident sobre un Estat que veu "despòtic" amb els ciutadans.

Puigdemont és president

Junqueras es mostra convençut que la República catalana va néixer divendres passat i que el president continua sent Carles Puigdemont, encara que el govern espanyol l'hagi destituït. El vicepresident qualifica la proclamació de "fita històrica" i assegura que "el valor que aquest país ha demostrat és tan aclaridor i tan fort que, tard o d'hora, donarà com a resultat la consolidació d'una República de Catalunya plena".

En la mateixa línia, el vicepresident nega la destitució del Govern i la dissolució del Parlament. "No importa el que digui Madrid, Carles Puigdemont i Carme Forcadell continuen sent el president i la presidenta del Parlament, respectivament", expressa el vicepresident amb contundència.