Un debat improvisat ha confrontat dues posicions molt oposades. El vicepresident del Govern, Oriol Junqueras, ha discutit amb la ministra de Sanitat, Dolors Montserrat, sobre la intervenció econòmica del govern espanyol a la Generalitat a El matí de Catalunya Ràdio. El debat s'ha caracteritzat per un creuament d'acusacions: Junqueras ha assegurat que el control dels comptes de la Generalitat respon a uns "objectius polítics", mentre que Montserrat ha acusat el Govern i el vicepresident d'haver provocat la intervenció en "deixar d'enviar informació financera".

Montserrat acusa...

Tot ha començat amb l'entrevista a la ministra de Sanitat a El matí de Catalunya Ràdio. Montserrat ha assenyalat Junqueras i l'ha acusat d'haver provocat la intervenció a la Generalitat, amb la qual es redueix l'autonomia econòmica i financera a la mínima expressió. "Junqueras és qui deixa de complir l'estabilitat pressupostària", ha exposat la ministra, que després ha apuntat que la decisió del Govern espanyol respon a la carta del vicepresident a Montoro. "Quan Junqueras diu que deixa de donar informació financera, s'incompleix la llei d'Estabilitat Pressupostària i es trenca el model autonòmic", ha deixat anar Montserrat.

La ministra de Sanitat ha aprofitat la seva intervenció per lloar la tasca del Govern espanyol en el pagament de factures catalanes, una afirmació que ha acompanyat amb una gran xifra: "Hem finançat la Generalitat amb 69.000 milions d'euros. Hem pagat el deute, hem pagat les factures...". Davant d'aquestes paraules i de les acusacions d'incompliment, el vicepresident ha trucat a l'emissora per rebatre la ministra.

...i Junqueras respon

El vicepresident de la Generalitat, Oriol Junqueras, ha irromput en el programa per contradir el discurs de la ministra. "Complim la llei d'Estabilitat Pressupostària més que ningú", ha assegurat la mà dreta de Puigdemont amb contundència. Contra el que havia exposat la ministra, Junqueras ha denunciat que la mesura no respon a un criteri econòmic, sinó "polític", i que controlar els comptes del Govern "sense una ordre judicial" contravé a les lleis internacionals. "És saltar-s'ho tot", ha explicat el conseller.

Aleshores, la ministra de Sanitat s'ha deixat anar i ha parlat més clar. "En defensa de la legalitat, perquè es garanteixi que ni un euro va a alguna cosa il·legal, hem fet un control de les finances" i ha instat, en una clara advertència a Puigdemont i Junqueras, a "tornar a la legalitat".

Finalment, en una nova intervenció, Montserrat ha assegurat que el Govern espanyol és el que ha garantit el pagament de factures a Catalunya. Junqueras ha respost, taxatiu, just abans d'acomiadar-se: "Controlant la factura d'un paracetamol, no s'impedirà que es pugui votar".