El vicepresident del Govern, Oriol Junqueras, ha parlat avui amb els ministres d’Economia, Luis de Guindos, i amb el d’Hisenda i Administracions Públiques, Cristobal Montoro. Amb De Guindos, el vicepresident ha abordat la situació de crèdits a curt termini del Govern que han vençut i que ha calgut refinançar la setmana passada. La voluntat del Govern, que té el suport de les entitats financeres, és convertir-los en crèdits a llarg.

El ministre s’ha mostrat favorable a aquesta decisió que, això no obstant, haurà de ser aprovada pel consell de ministres amb un informe previ d’Economia.

La trobada entre Junqueras i De Guindos s’ha vist precedida per converses telefòniques.

Amb qui encara no havia parlat Junqueras era amb el ministre Montoro. Amb el titular d’Hisenda ha mantingut una conversa telefònica abans de veure’s amb De Guindos. Ha estat Junqueras qui ha tingut la inciativa. L’objectiu: reclamar els diners del Govern pendents de les bestretes corresponents al 2014. Aquests avançaments es van fer a la baixa i, atès que el Govern ha tingut més ingressos que els previstos, l’executiu espanyol haurà de compensar la diferència. Són uns 1.400 milions que des de Madrid es volen fer efectius en dos terminis entre juliol i desembre, i que l’executiu català reclama a partir de gener –com marca la llei- per evitar tensions de tresoreria. Una demanda, que segons Junqueras, el ministre d'Hisenda també veu "raonable".

Les dues converses s’han produït en un ambient cordial, segons fonts de vicepresidència.