La polèmica per la foto del president de Veneçuela, Nicolás Maduro, amb l’estelada ha tret també al cap en el viatge oficial del vicepresident, Oriol Junqueras, a Miami. El vicepresident ha hagut de respondre preguntes sobre el suport del líder chavista durant una entrevista a Telemundo on ha deixat clar que es tracta d'una acció a títol individual protagonitzada per persones sense cap càrrec institucional.

“Les nostres prioritats com a Govern són molt clares, estan en l’àmbit del conjunt dels països democràtics, respectuosos amb els drets humans, les eleccions lliures... De fet, el nostre gran esforç és que els ciutadans puguin decidir amb el seu vot sobre el futur del nostre país”, ha afegit en vista de la insistència de la periodista en aquesta qüestió.

Dimecres de la setmana passada membres de l’associació internacionalista Ítaca van difondre la imatge via Twitter de Maduro amb una estelada en el marc de la presentació del documental Lealtad indiscutible. La publicació d’aquella imatge va provocar crítiques des del PP, però també de la coordinadora del PDeCAT, Marta Pascal, que la va titllar de "greu error".

L’entrevista a Telemundo no ha estat l’únic moment en què aquesta imatge ha aparegut durant la primera jornada del viatge oficial de Junqueras als Estats Units. En el moment de deixar la recepció organitzada per a la comunitat catalana a la seu de Mediapro, una desena de persones s'esperaven a la porta de les instal·lacions per expressar la protesta.

L’acte de Mediapro també ha tingut la presència del cònsol espanyol, Cándido Creis, que marca de ben a prop el viatge de Junqueras. El cònsol ha tingut oportunitat de comprovar que les úniques banderes que presidien l’acte eren la catalana i l’americana i ha sentit un discurs contundent de defensa del referèndum per part de Junqueras.

“Catalunya té l’oportunitat de dotar-se d’unes eines que ens semblen les millors possibles. Alguns creiem que les millors són les d’un Estat, per això estem independentistes”, ha explicat després d’assenyalar la diferència que les llengües llatines concedeixen al verb ser i estar.

WhatsApp Image 2017 05 02 at 06.08.22

Junqueras ha admès que “hi ha molta gent que no comparteix aquest objectiu i és perfectament legítim”, però ha insistit que la discussió no és entre ser partidaris o no d’una nova república, sinó el següent: "El que és rellevant és que molts que hi estem a favor i molts que hi estan en contra comparteixen la voluntat de resoldre-ho a través del vot".

El vicepresident ha assegurat que el seu partit sempre ha estat respectuós amb els resultats electorals, també quan no els eren tan favorables com volien, i que esperen que tothom faci el mateix.