El vicepresident, Oriol Junqueras, ha garantit que diumenge els ciutadans podran votar, i que qualsevol gest que faci el govern espanyol per intentar evitar-ho no ho impedirà sinó que encara donarà més validesa al resultat.

"Els ciutadans podran votar diumenge. Si algú assalta col·legis electorals o fa qualsevol altre gest tan antidemocràtic com impedir que es puguin posar paperetes a una urna, els ciutadans podran votar", ha assegurat.

El vicepresident ha repetit un cop i un altre el mateix missatge per deixar clar que, encara que el govern popular intenti impedir que s'obri algun col·legi o que es posi alguna de les meses, "els ciutadans igualment podran votar".

De fet, a parer del vicepresident, la validesa del referèndum "derivarà tant de la feina del Govern per garantir que es pugui votar com també de totes les dificultats que el govern del PP hi ha volgut posar", per la qual cosa, ha advertit que els entrebancs de l'Executiu de Mariano Rajoy no fan més que "reforçar" el resultat.

"La validesa s'ha vist reforçada cada cop que han intentat assaltar la seu d'un mitjà de comunicació, o una seu del Govern, o quan han fet detencions..., cadascuna d'aquestes actuacions no han fet més que reforçar l'empatia de l'opinió pública internacional", ha pronosticat.

Centre internacional

El Govern ha estrenat aquest migdia el centre internacional de premsa, instal·lat a l'edifici de Mediapro a l'avinguda Diagonal de Barcelona, amb una roda de premsa en català, castellà i anglès, protagonitzada pel vicepresident, el conseller d'exteriors, Raül Romeva, i el de Presidència, Jordi Turull. Els periodistes han hagut de pagar 10 euros per poder accedir a la roda de premsa. Abans de marxar, els representants del Govern ha presentat una de les urnes que s'utilitzaran pel referèndum.

La major part de les preguntes han volgut aclarir les garanties democràtiques que tindrà la votació, tot i que des del Govern s'ha evitat informar de qüestions concretes per dificultar que l'Executiu de l'Estat hi pugui interferir.

Declaració unilateral

El vicepresident ha volgut concentrar l’atenció sobre la cita de diumenge i evitar altres fronts. Per aquesta raó, quan se li ha preguntat sobre si es farà o no una declaració unilateral d’independència davant d’una victòria del sí al referèndum s’ha limitat a assegurar: “tots tenim obligació d’actuar amb responsabilitat i la primera és ser respectuosos amb el mandat dels ciutadans”.

Junqueras, ha insisitit en castellà, en la voluntat de diàleg i negociació del Govern, en el "respecte, estima i amor cap a Espanya, les terres i les gents, la cultura". "Un amor que entenem que hem d'expressar també amb la voluntat de tenir les millors relacions possibles", ha assegurat.

"Ni el Govern de Catalunya ni els ciutadans no fan res de dolent. Posar el futur d'una societat en mans dels ciutadans no és fer res dolent, al contrari", ha assegurat Junqueras, que ha insistit que les persones que van ser detingudes dimecres de la setmana passada són "honestes i honrades i actuen en consciencia", una cosa que no poden dir aquells que ordenen aquestes detencions.

"La violació dels drets civils, llibertat d'expressió, l'entrada en mitjans de comunicació i impremtes són excepcionals a Europa i ens situen en una situació d'excepció. Estem convençuts que l'opinió pública del nostre país comparteix la nostra preocupació davant aquests atemptats contra els drets civils i polítics", ha assegurat.

2.315 col·legis

El conseller de Presidència ha explicat que es votarà de nou del matí a vuit del vespre, hi ha 2.315 col·legis electorals i 6.249 meses. Dels col·legis, 207 són a Barcelona, 824 a la vegueria de Barcelona, sense la ciutat, 281 a les comarques centrals, 218 a Tarragona, 99 a les Terres de l'Ebre, i 93 a Pirineu Aran.  

El Síndic de Greuges i observadors internacionals estaran seguint la jornada. Turull ha reclamat tranquil·litat i ha garantit, igual com ha fet Junqueras, que tothom qui ho vulgui, podrà votar. " Parafrasejant Macià, diumenge, cadascú al seu lloc i Catalunya al cor de tots", ha reblat.

En anglès, el conseller Romeva ha insistit que "aquest referèndum no és il·legal" i no pot ser considerat anticonstitucional. El responsable d'exteriors ha recordat que el Govern ha reclamat repetidament seure al voltant d'una taula a negociar i que no es pot tractar ni respondre davant de la convocatòria de diumenge com si fos un crim. 

"Aquesta és una oportunitat per a Catalunya i per a l'Estat", ha assegurat Romeva, que ha insistit que a un 80 per cent de la població s'ha mostrat partidària de votar. "No represió sinó negociació i diàleg", ha reclamat el conseller.