El vicepresident, Oriol Junqueras, es desplaçarà aquest diumenge als EUA per iniciar un viatge oficial de cinc dies, de perfil bàsicament empresarial i econòmic, que també inclourà reunions de caire institucional. El viatge obre un parèntesi en la dinàmica de treball que ha decidit adoptar la vicepresidència per reduir la presència pública de Junqueras i concentrar l'activitat del número dos del Govern en les tasques, més discretes, de preparació del referèndum. Amb la tornada del viatge oficial, la previsió és que aquesta dinàmica s’accentuï.

L'activitat pública del vicepresident ja ha començat a caure de l’agenda oficial del Govern els darrers dies. Fins i tot, s’han desconvocat actes als quals havia d’assistir, com el dinar de dimarts passat al torneig de tennis Open Banc Sabadell, al qual van ser presents el president, Carles Puigdemont, i la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría.

Previsió

La previsió del departament és que aquesta dinàmica s’imposi en l’agenda de les properes setmanes i mesos, en paral·lel a l'acceleració de les gestions per a la preparació del referèndum. El Govern està impulsant aquestes accions a partir de grups de treball que actuen de manera transversal en les diferents conselleries i a diferents nivells.

Puigdemont ja va assenyalar Junqueras, el passat mes de setembre, durant el debat de la qüestió de confiança, com a responsable de la posada en marxa de "l'arquitectura" del referèndum, en tant que president de la comissió interdepartamental d’impuls de l’autogovern.

Tot i que des que es va especificar aquell encàrrec s’han visualitzat fissures dins del Govern, l’acte organitzat divendres de la setmana passada, en què tot el gabinet i els alts càrrecs van signar un compromís d’impuls del referèndum, hauria marcat un nou canvi. Diferents fonts del Govern consultades, asseguren que aquell acte va aconseguir segellar les esquerdes internes, i que aquesta voluntat ha quedat igualment segellada entre el president i el vicepresident.

Tornar als mercats

És en aquest context que Junqueras aborda el viatge als EUA. De fet, un dels capítols més discrets del viatge afecta als contactes amb bancs d’inversió perquè el Govern de la Generalitat torni a emetre deute al marge del Fons de Liquiditat Autonòmica (FLA) “en els propers mesos i especialment en els pròxims anys”. Així ho ha explicat el Secretari d’Economia de la Generalitat, Pere Aragonès, en una entrevista a Bloomberg on recorda que aquest seria el primer cop que Catalunya acudiria als mercats des del 2012, quan la crisi bancària va assolir els seus màxims.

En la informació publicada per Bloomberg s’explica que el Govern ja hauria començat els contactes en aquests sentit a Londres i que l’objectiu és explorar altres vies de finançament al marge del FLA, sigui quina sigui l’evolució que pugui viure el pols polític amb l’Estat.

Miami i Nova York

Com va passar amb el viatge de Puigdemont a Washington, també l’agenda del vicepresident es preserva en una gran discreció per evitar les interferències de l'Estat. Tot just ha transcendit la reunió amb el Port de Miami, acompanyats dels responsables del Port de Barcelona, mentre que s'ha evitat avançar la resta de trobades de caracter més institucional.

Dimarts, Junqueras es traslladarà a Nova York i la dinàmica serà la mateixa. Hi ha la previsió, no obstant, de celebrar trobades en el marc de la conferència d’Smart Cities, que se celebra a partir del dimecres en aquesta ciutat. Junqueras assistirà a Nova York a la presentació de la pel·lícula de Mediapro The Rose of Fire i visitarà les instal·lacions del Futbol Club Barcelona.

Tant a Miami com a Nova York hi ha previstes reunions amb empreses catalanes ubicades als Estats Units i amb la comunitat catalana.