El Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF) ha tancat amb l'oposició de Catalunya, el País Valencià i les Illes Balears les noves mesures restrictives que ha anunciat el ministre d'Hisenda en funcions, Cristóbal Montoro. El conseller d'Economia, Oriol Junqueras, s'ha plantat davant el ministre.

Catalunya i les altres dues comunitats s'han oposat a la mesura d'elevar el sostre de dèficit del 2016 només fins al 0,7%, i consideren que hauria de ser "més proporcional i equitatiu a la despesa". Sobre la idea de fixar l'objectiu de dèficit fins al 2019, els tres governs, sumats als de totes les altres comunitats governades pel PSOE també s'hi han oposat. L'Estat preveu arribar a un objectiu del -0',5 per al 2017, el -0,3 per al 2018 i el 0 per al 2019.

El CPFF és merament preceptiu, de manera que la llei d'estabilitat pressupostària serà igualment aprovada en el Consell de Ministres de divendres. Concretament, s'aprovarà el programa d'estabilitat 2016-2019, amb l'actualització del quadre macroeconòmic, i el pla nacional de reformes, que ha d'enviar a la Comissió Europea aquest mes d'abril. La previsió del Govern espanyol és tenir un dèficit del 3,6% del PIB aquest any –l'aprovat abans era el 2,8%– i del 2,9% el 2017.

Amb el 0,7% el Govern espanyol dóna oxigen a les comunitats. Aquest mateix límit és el que va preveure per al 2015, però, només van aconseguir el seu compliment tres d'elles: Canàries, Galícia i el País Basc. Les altres es van situar per damunt i algunes molt lluny del marge, com és el cas de Catalunya, que haurà de fer un ajust de fins al 0,7 des del 2,7% de dèficit que va tenir l'any passat.

'Manu Militari'

Junqueras ha hagut de marxar amb celeritat de la reunió de CPFF perquè perdia l'AVE de tornada a Barcelona. Fonts del Govern han indicat a El Nacional que fan una valoració negativa en aquest sentit. "El Govern espanyol sent però no escolta i insisteix a obligar manu militari a les administracions que assumeixen la pràctica de la totalitat de la despesa sanitària i educativa pública a aplicar retallades", han explicat a aquest diari sobre el sostre de dèficit del 2016.

Les fonts pròximes a la Conselleria d’Economia han comentat a El Nacional que no totes les administracions estarien contribuint per igual, situant a l'Administració General de l'Estat com a culpable, davant els ens autonòmics. “El Govern espanyol no només es resisteix a aprimar l’Estat, veritable responsable del gruix del dèficit, sinó que incrementa el seu nivell de despesa davant la contenció i l’esforç dels consistoris i les comunitats”, han explicat.

El FLA

Montoro ha explicat que les cartes enviades a les autonomies, que servien per fixar les reunions bilaterals i tractar de forma particularitzada, com aplicar els ajustos per complir l'Acord de No Disponibilitat de Crèdit, ja havien estat respostes. Les excepcions són València i Castella-La Manxa. "No són retallades", ha reiterat el titular d'Hisenda sobre els ajustos que s'han d'aplicar. Però els governs subestatals hauran de congelar la despesa, respecte del 2016, i tenint en compte que els pressupostos ja estan aprovats, a la pràctica sí que pot ser retallar.

Les fonts consultades creuen que “el Govern espanyol s’ha fet un trajo a mida”. “Preval la raó de la força, davant la força de la raó cada vegada que imposa un repartiment del sostre de dèficit que penalitza la despesa social”. El compliment dels acords supediten la recepció dels Fons de Liquiditat Autonòmica (FLA), fet que és titllat d'“injust, contrari al sentit comú i regressiu per a l’Estat del benestar” per les persones amb qui ha parlat aquest diari.

Sobre el Fons de Liquiditat Autonòmica (FLA) el secretari d'Estat ha indicat que a partir de la setmana que ve, dimarts, s’obrirà la plataforma on les comunitats poden penjar les factures. Aquestes podran ser revisades pel Ministeri d’Hisenda. La tercera setmana del mes de maig es preveu que s'engegui el procés per culminar el FLA corresponent al primer trimestre del 2016. "Esperem que les comunitats estiguin penjant les factures. Cal fer un esforç seriós, tenir bona voluntat", ha sentenciat.