El vicepresident del Govern i conseller d'Economia, Oriol Junqueras, anirà finalment al Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF) que se celebra demà a Madrid i que, per primera vegada, estarà copresidit per la vicepresidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría, i el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro.

Així ho ha anunciat el secretari d'Economia, Pere Aragonès, a TV3, on, tot i haver-se lamentat que es van "assabentar que es convocava pels teletips", ha assegurat que aquesta vegada el Govern hi serà present perquè "creiem que en aquesta ocasió, amb el PP sense majoria absoluta, es podrà fer pressió". Això sí. Ara hi serà, però no té per què ser així sempre perquè, ha volgut deixar clar Aragonès, "no participarem en performances polítiques" perquè, a parer seu, el CPFF "no és un òrgan gaire útil".

"Quan vam veure els temes que estaven en joc vam decidir anar-hi", ha posat de manifest, al mateix temps que ha volgut deixar clar que "no estem fent un farol d'una partida de cartes per seguir-nos quedant dins l'Estat" i ha avisat al govern estatal que "tingui clar que el procés polític que està vivint el país no és intercanviable pel sistema de finançament".

L'objectiu principal de la reunió és aprovar els objectius d'estabilitat pressupostària i deute públic per a totes les autonomies des del 2016 fins al 2019. 

Operació monòleg

El Govern té clar que "l'espai d'entesa és que s'accepti que hi hagi un referèndum" perquè "els ciutadans han de votar si volen un Estat independent" i, això, ratifica, "no és intercanviable per res". Aquest "és l'únic punt de trobada que hem de trobar amb el govern espanyol", ha reiterat.

En aquest sentit, el secretari d'Economia ha carregat contra el govern de l'Estat perquè "no és una operació diàleg, sinó una operació monòleg", ja que l'únic que hi ha, segons ell, "és una operació de propaganda". "Després d'uns anys de garrot, ara ensenyen la pastanaga", ha ironitzat Aragonès.