La cloenda de l’acte de commemoració dels 20 anys de la fundació Irla, el laboratori d’idees d’ERC, ha servit al president d’Esquerra i vicepresident del Govern, Oriol Junqueras, per advertir que “des de la força compartida, el rigor i la constància som capaços d’afrontar els més grans dels reptes”. “Concentrem-nos sobre tot en el primer dels passos, la República!”, ha proclamat.

L'acte ha servit a ERC per reivindicar les seves arrels, per proclamar-se fills de la Il·lustració i militants de la ciència, i alhora per invocar la càrrega més humanística del combat polític. “Hem après que ens hem d’estimar, perquè res justifica la nostra dedicació a qualsevol àmbit de la vida, com el fet d’intentar fer un món millor”, ha subratllat Junqueras en un fil argumental que s'ha fet ja recurrent en les seves intervencions.

Ha estat un discurs molt breu, tot just tres minuts, per fer una crida a unir forces i confiar en la pròpia capacitat d’aconseguir els objectius perseguits, però també per a l’esperança i la confiança. “Sabem que ens hem de preparar”, ha assegurat tot i insistir en la consciència de la "magnitud del repte".

“Hi haurà rems per a tots els braços, que a ningú se li acudeixi deixar un braç en repòs”, ha exclamat.

La commemoració s'ha celebrat a la sala noble de l'Edifici del Rellotge del recinte de l'Escola Industrial de Barcelona i hi han intervingut els exconsellers Josep Huguet i Joan Manel Tresserras. Tots dos, amb l'economista Marta Espasa, l'escriptora Bel Olid i el periodista Josep Ramoneda han protagonitzat una taula rodona sobre els reptes de l'esquerra i la democràcia.

Durant l'acte s'han llegit textos d'Antoni Rovira i Virgili, Montserrat Roig i un fragment de l'entrevista a Bertrand Russell del 1959 al programa de la BBC Face to face. S'ha interpretat Franz Schubert i la Cançó de fer camí a partir del poema de Maria Mercè Marçal musicat per Borja Penalba.

A l'entrada s'obsequiava els assistents amb un petit llibre que contenia Cent cites que el president de la fundació Josep Tresserras descriu com un centenar de "gotes d'intel·ligència". La primera, de Confuci -"estudia el passat si vols pronosticar el futur"-, la darrera, de Rigoberta Menchú -"Aquest món no canviarà si no és que estem disposats a canviar nosaltres mateixos"-.