El vicepresident, Oriol Junqueras, proposa en un article que avui publica El Nacional  la creació d’una “Caixa de Resistència” per respondre a la reclamació de 5 milions d’euros amb què ara amenaça el Tribunal de Comptes l’expresident Artur Mas i els tres membres del seu Govern condemnats pel 9-N.

“El 9-N vam votar 2.344.828 persones, en un procés participatiu exemplar. És a dir, 2,1 euros per vot és la factura econòmica que ara ens volen girar”, explica en denunciar l’estratègia de l’executiu de l’Estat d’amenaçar el patrimoni dels condemnats pel procés participatiu.

“No tinc cap mena de dubte que cap dels que vam participar en la votació —i gosaria dir també que molts dels que pel motiu que sigui no van anar a votar aquell dia— estaran més que satisfets d’aportar aquesta quantitat per fer front a la nova ofensiva del Govern espanyol”, assegura.

Junqueras adverteix que si el preu amb què el Govern del PP vol aturar que la gent voti l’1 d’octubre són 5 milions, “que no dubtin que aquest país no deixarà ningú compromès amb la llibertat a l’estacada”. “No permetrem aquest nou abús que no té cap més intenció que intimidar el conjunt de la població”, assegura.

El Tribunal de Comptes va decidir ahir activar el nomenament d’un instructor perquè practiqui les diligències i procedeixi a l’obertura d’una investigació per dilucidar responsabilitats per la consulta sobiranista del 9-N i, si escau, reclamar a Mas i els membres del seu Govern condemnats —Joana Ortega, Irene Rigau i Francesc Homs— que responguin amb el seu patrimoni als cinc milions d’euros que es calcula que va costar la consulta.