El vicepresident del Govern, Oriol Junqueras, ha assegurat avui en una entrevista a Catalunya Ràdio que els pressupostos que s'hauran d'aprovar per aquest 2016 seran "injustos". El líder d'ERC, que també és conseller d'Economia, ha remarcat que "l'única cosa que els hi pot agradar a CUP i Catalunya Sí que es Pot és com distribuirem el poc marge que sí que podem decidir".

Així, el Govern s'aferra que aquestes dues formacions entenguin el context econòmic que viu la Generalitat, pel qual aquests nous pressupostos siguin "ni pitjors ni millors" que els del 2015.

La Hisenda pròpia

"Tot està a punt", ha assenyalat Junqueras sobre la creació d'una Hisenda pròpia que recapti els impostos pagats a Catalunya. Encara que el conseller no hagi concretat res més ha assegurat que "hem de fer els passos que hem de fer i bé".

Des del 2012 que CiU i ERC han afirmat que la construcció d'aquesta estructura d'Estat és necessària "per garantir la transició nacional". Però cada pas ha estat qüestionat per l'Estat i s'ha impugnat al TC.

Per això el líder d'ERC també ha vinculat la culminació d'aquest procés a l'ampliació del consens social que haurà de passar per convèncer els catalans que per "viure millor" són necessàries les eines d'un nou Estat.

Investir Sánchez

Junqueras ha negat que, tot i les converses mantingudes amb el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, i el líder de Podemos, Pablo Iglesias, aquests li hagin demanat alguna cosa. "Són ells qui s'han de posar d'acord i després traslladar-nos-ho a nosaltres", ha defensat.

Ahir el cap de llista d'ERC el 20D, Gabriel Rufián, explicava a El Nacional que no es plantegen afavorir la investidura de Sánchez si no hi ha un reconeixement explícit a la sobirania catalana.