El president del Govern, Mariano Rajoy, ha parlat aquest dilluns amb el cap de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, i el president del Consell europeu, Donald Tusk, en sengles converses telefòniques per abordar els incidents que van envoltar la celebració del referèndum d'independència aquest diumenge a Catalunya.

En la seva xerrada amb Rajoy, el president del Consell, Donald Tusk, li ha traslladat el seu suport a l'ordre constitucional d'Espanya, però també ha demanat un esforç per evitar més tensions i l'ús de la força: "Acabo de parlar amb Mariano Rajoy. Compartint els seus arguments constitucionals, he cridat a trobar vies per evitar més tensions i l'ús de la força", ha escrit el mateix Tusk en el seu compte oficial de Twitter.

Aquesta és la primera vegada en què es pronuncia públicament el president del Consell Europeu sobre l'independentisme català. Divendres passat va evitar contestar a una pregunta sobre l'assumpte en roda de premsa i va cedir la paraula a Juncker.

La trucada de Juncker

Per la seva part, el cap de l'Executiu comunitari, Jean-Claude Juncker, ha conversat amb el president del govern espanyol en una trucada programada a les 16:00 hores d'aquest dilluns, segons han informat fonts comunitàries. Durant la conversa, Juncker ha estat en "actitud d'escolta" i ha reiterat el president Rajoy la posició de la Comissió Europea expressada hores abans en roda de premsa per un portaveu comunitari. En aquesta roda de premsa, el portaveu de Juncker, Margaritis Schinas, ha llegit una declaració en la qual l'Executiu comunitari ha cridat al diàleg entre "tots els actors rellevants" en la crisi política a Catalunya, mentre ha subratllat que la violència "mai no pot ser instrument en política".

"Cridem a tots els actors rellevants a avançar ara molt ràpidament de la confrontació al diàleg. La violència mai no pot ser un instrument en política", ha dit Schinas, a més també ha mostrat la seva confiança en el "lideratge" del president del govern espanyol, Mariano Rajoy, per buscar una solució després d'un referèndum que "no va ser legal". I ha recordat que si es produís un referèndum pactat dins de les línies de la Constitució i Catalunya s'independitzés, el territori quedaria automàticament fora de la Unió Europea.