El president de la Comissió Europea (CE), Jean-Claude Juncker, considera que els catalans no estan sent oprimits per Espanya i que, tot i que cal respectar la seva voluntat d'expressar-se, no es pot comparar la seva situació amb la de països de l'antiga Iugoslàvia.

"A Catalunya no estem davant un problema de drets humans perquè els catalans (...) no estan sent oprimits per Espanya", ha afirmat Juncker en declaracions difoses avui per la cadena portuguesa RTP.

Juncker ha considerat que la voluntat dels catalans ha de ser escoltada però ha afirmat que el referèndum il·legal del passat 1 d'octubre "no va tenir una participació que permeti dir que la voluntat total del poble català és allò que el seu govern pretén".

"La Constitució espanyola és molt clara en aquest aspecte. No preveu un referèndum sobre la separació, com a entitat plena, del bloc espanyol", va dir el president de la CE, que va afegir que el Govern i, en part, el Parlament de Catalunya, "han sortit de la legalitat".

Qüestionat sobre el paper que exerceix Europa en la crisi catalana, el president de la CE ha assenyalat que és un assumpte intern i són els espanyols els que han de "resoldre aquest problema", i alhora ha reconegut que no li agradaria que en el futur "la Unió Europea es compongués de 95 països diferents".

"Perdríem el control", va dir Juncker, que va convidar "a dreta, a esquerra i a tots" a "intentar conciliar el punt de vista català i el punt de vista espanyol".