Era el tràmit que faltava per asseure l'exconseller de la Presidència Francesc Homs al banc dels acusats pel 9-N. El Tribunal Suprem ha notificat avui a les parts que obre els tràmits per a fer el judici oral pels delictes de desobediència greu i prevaricació. 

L'11 de gener la Fiscalia va sol·licitar l'obertura del judici perquè entén que Homs va seguir tirant endavant els preparatius de la consulta del 9 de novembre del 2014 tot i la suspensió del Tribunal Constitucional. El Ministeri Públic demana 9 anys d'inhabilitació per a Homs .

El jutge Andrés Palomo diu que la intervenció de Francesc Homs va ser "crucial" perquè tot i la suspensió de la consulta per part del TC, i la pregunta de les empreses contractades per tirar endavant el sistema informàtic sobre si aturaven l'encàrrec o seguien, "va legitimar i impulsar la continuïtat dels treballs, assenyalant que no estaven afectats" per la suspensió del Constitucional. 

El Suprem destaca que Homs "fins i tot va arribar a posar a disposició del CTTI els serveis jurídics del seu departament per si calia exercitar accions legals si T-Systems no feia l'encàrrec". 

El Govern havia encarregat els programes de gestió de vots i resultats a T-Systems i la posada en marxa a tots els ordinadors comprats des del departament d'Ensenyament al CTTI.

També qualifica de "crucial" el magistrat el lliurament dels tres programes informàtics, ja que eren el suport a tot el 9-N, tant a la infraestructura per als vots, com per al call-center que es va instal·lar a Montjuïc per a resoldre les incidències i la sala de premsa internacional des d'on la vicepresidenta Joana Ortega va comparèixer per donar els resultats. Sense aquesta infraestructura el 9-N no hagués tirat endavant, segons el jutge.

El Suprem acusa Homs de no aturar la difusió de la consulta per correspondència més enllà del 4 de novembre, dia en què el Constitucional suspèn el procés participatiu. En resum el tribunal assegura que totes les accions de l'exconseller de la Presidència i el seu equip van aconseguir la "ineficàcia" de la prohibició que havia dictat el Tribunal Constitucional.

El desafiament

Segons la interlocutòria del jutge, Homs juntament amb Artur Mas, Joana Ortega i Irene Rigau "van articular de comú acord una estratègia de desafiament complet i efectiu a la suspensió acordada pel Tribunal Constitucional".

El magistrat acusa Francesc Homs de "generar l'aparença que les actuacions administratives públiques es paralitzaven i el procés quedava exclusivament en mans dels ciutadans voluntaris". I justifica que per aquest motiu, "els detalls de les actuacions públiques encaminades a fer possible la votació no han pogut ser coneguts sense l'exhaustiva instrucció".

Encara no hi ha data per al judici. Ara l'advocat d'Homs ha de presentar el seu escrit de defensa. Té 10 dies per fer-ho.