El PP s'ha alineat amb les defenses que demanen la nul·litat de Gürtel o, en el seu defecte, ser apartat del judici, en el qual està en qualitat de partícip a títol lucratiu, davant de la "plena indefensió" creada per la falta de "concreció" dels fets pels quals se l'acusa de lucrar-se de la trama a Pozuelo i Majadahonda.

L'advocat que representa al PP com a persona jurídica, l'exfiscal de l'Audiència Nacional Jesús Santos, ha defensat que no és el partit al qual la Fiscalia i les acusacions havien de reclamar la responsabilitat civil pels beneficis que va poder obtenir de la trama sinó que, en tot cas, correspondria als grups municipals de Pozuelo i Majadahonda.

Santos ha lamentat així l'"equívoca i inadequada" designació del PP com a partícip a títol lucratiu i ha ressaltat que es tracta d'una condició que l'ha portat a estar assegut a l'última fila i l'últim lloc del banc dels acusats que ocupen els acusats i responsables civils en aquest cas. Ha volgut destacar a més "el significatiu a les magnituds mediàtiques" que té "cridar al PP" en aquest procés.

Ha criticat també que la Fiscalia sostingui que el partit, sense tenir participació ni coneixement de l'existència de la trama, hagi obtingut un benefici que no arriba als 250.000 euros en aquests dos municipis madrilenys sense que en cap moment es concretin els fets pels quals s'arriba a aquesta conclusió.

L'advocat s'ha adherit a més a les qüestions de nul·litat de la causa plantejades per la major part de les defenses, entre elles la de l'extresorer Luis Bárcenas, com la de la possible il·legalitat dels enregistraments que van destapar el cas o les escoltes a la presó "gravades de forma il·legal i delictiva" que va autoritzar l'exjutge Baltasar Garzón i que el van portar a ser condemnat.

Ha destacat que en aquesta sentència el Suprem ja va dir que aquest va ser "un dels atemptats més greus a l'Estat de Dret al seu vessant del dret de defensa que recorda als estats totalitaris". Malgrat aquesta sentència, que va provocar expulsar d'aquest procediment la transcripció de les converses, Santos ha observat que aquesta informació ha estat utilitzada per l'UDEF, la Fiscalia i el mateix jutge d'instrucció.

Per això, considera que ara la Sala haurà de resoldre en quina manera això ha pogut afectar "en esdevenir dels posteriors actes d'investigació" i "de quina manera poden tenir un efecte contaminant en el desenvolupament de la posterior investigació". De ser acceptades aquestes qüestions pel tribunal, que ja ha anunciat que les resoldrà la propera setmana, tota la investigació que part d'aquests enregistraments quedaria invalidada i el judici no podria celebrar-se.

Per contra, la defensa de l'exministra de Sanitat Ana Mato, encausada també com a partícip a títol lucratiu pels regals de la Gürtel al seu exmarit Jesús Sepúlveda quan era l'alcalde de Pozuelo, ha declinat presentar qüestions prèvies i s'ha limitat a aclarir que la incompareixença del seu client al banc dels acusats està emparada per la Llei d'Enjudiciament Criminal.