El judici pel 9-N al president Artur Mas i les exconselleres, Joana Ortega i Irene Rigau, ha estat l’ocasió per mostrar una imatge d’unitat del sobiranisme gairebé sense precedents, després de mesos de difícils negociacions i enfrontaments arran de la negociació dels pressupostos i el referèndum. Unitat i capacitat de mobilització: més de 40.000 persones, segons fonts de la Gua`rdia Urbasna, han respost la crida de les entitats sobiranistes i s'han concentrat des de primera hora del matí davant la seu del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya 

Aquest dilluns, els partits sobiranistes –no només independentistes– han parlat amb una sola veu i han custodiat Mas, Ortega i Rigau fins a les portes del TSJC. Així ho reflecteixen el sentit de les intervencions davant la premsa al passeig Lluís Companys.

El president Carles Puigdemont ha estat el primer a adreçar-se als catalans amb un missatge institucional des del Palau de la Generalitat: “Avui molts ens sentim jutjats i expressarem la nostra indignació per portar a judici un afer polític", ha exclamat.

Puigdemont ha rebut després Mas, Ortega i Rigau i, juntament amb la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, han iniciat a preu el trajecte des de plaça Sant Jaume fins a la seu del TSJC.

Solidaritat sobiranista

Els dirigents de les entitats organitzadores de la concentració estan més que satisfets amb la resposta de la ciutadania. Des de primera hora del matí, l’allau de persones que s’han concentrat al passeig Lluís Companys ha superat les expectatives.

Des d’Òmnium, Jordi Cuixart ha exclamat que "avui és un dia trist per a la democràcia de l'Estat espanyol" i el president de l’Associació Catalana de Municipis, Miquel Buch, ha advertit que “Si Espanya amenaça de precintar escoles, obrirem biblioteques i si no, pavellons i places”.

Des del PDeCAT, Marta Pascal ha descrit la situació com a “positiva malgrat el rerefons agredolç del judici”. “La gent vol viure en llibertat plena. Nosaltres avui el que fem és acompanyar. Som davant una resposta positiva, de somriure. Tothom ha de ser conscient del que està passant avui aquí”, ha afirmat.

“Avui haurien de prendre nota els ciutadans de tot l'Estat espanyol. El referèndum el farem segur. Coses com aquestes demostren que l’Estat està desbordat”, ha afegit el company de partit, Jordi Turull.

Des de la CUP, Mireia Boya ha advertit que “el referèndum és inevitable” i ha afirmat que la CUP fa costat als encausats en un judici que “jutja 2,3 milions de persones”.

La republicana Marta Rovira ha dit: "Aquesta legislatura és la del referèndum vinculant. Tenim aquest mandat i l'oportunitat de fer-ne un". A més, ha remarcat la resposta de la ciutadania: "Aquesta gent la continuarem tenint fins al final. Els ciutadans de Catalunya se senten sobirans".

EH Bildu envia una delegació

Maddalen Iriarte, diputada d’EH Bildu, ha assegurat en declaracions a El Nacional que el poble català ha donat avui una lliçó de democràcia i ha assegurat que la mobilització catalana és un exemple per al poble basc que ha de seguir el mateix camí. “Avui volen castigar la democràcia”, ha afirmat.

Iriarte va cobrir la consulta del 9-N treballant com a periodista i ha recordat “la gran il·lusió” que va percebre.

Iriarte forma part de la delegació que EH Bildu ha enviat a Barcelona, juntament amb Marian Beitialarrangoitia i Jon Iñarritu.