L'expresident de la Generalitat José Montilla ha criticat que el president català, Carles Puigdemont, defensi que la meitat més un dels vots és suficient per validar el resultat d'un referèndum independentista, i ha avisat que "no tindrà aval internacional".

Montilla ha sentenciat que el 50% +1 "no és una majoria qualificada" com la que s'exigeix en totes les reformes de pes, com la de l'Estatut i la de la llei electoral.

"Cap interlocutor de fora, cap Estat ni ningú de la comunitat internacional no avalaria un referèndum així, convocat unilateralment i amb els requisits" que planteja Puigdemont, que també passen per no exigir una participació mínima.

Ha insistit que una "majoria raspada" de la meitat més un no seria reconeguda per cap país o institució ni pels ciutadans de Catalunya, i ha exigit rigor a Puigdemont en plantejar votacions el resultat de les quals se suposa que hauria de ser irreversible.

També veu poc seriós un referèndum sense participació mínima: "És obvi que unes eleccions no deixen de ser legals si la participació és baixa, però pensar que amb el 50% +1 i sense participació serà vàlid en el sentit que algú el reconeixerà és fer ficció".

Reforma constitucional

Assenyala que tampoc no pot aprovar-se amb el 50% +1 la reforma de la Constitució que defensen els socialistes com a via per millorar l'encaix de Catalunya a Espanya, sinó que ha de tenir un ampli consens que garanteixi la seva durabilitat.

Considera que aquesta reforma ha de començar-se en aquesta legislatura i que només serà possible "si hi ha una majoria molt qualificada", i afegeix que el PP s'haurà d'afegir a aquest projecte perquè ja no té majoria absoluta i està obligat a negociar amb els altres grups.

Montilla creu que una pròxima Constitució ha de blindar els seus articles medul·lars per evitar que puguin posar-se en dubte pilars bàsics com el territorial, i en aquest sentit ha avisat Puigdemont que ja pot anar plantejant les condicions que vulgui però el referèndum no es farà: en el moment en què ho acordin el suspendrà el TC".

Mesures coercitives

Preguntat per les mesures coercitives que l'Estat podria aplicar per evitar el referèndum, com precintar col·legis electorals, Montilla ha demanat no especular, però ha subratllat que "pensar que Catalunya és sobirana i pot declarar la independència és una mica una ficció".

Confia que no s'arribi a l'extrem de plantejar l'aplicació de l'article 155 de la Constitució per intervenir l'autonomia de la Generalitat, una mesura que hauria d'aprovar el Senat, on ell ocupa un escó.

"Em resisteixo a creure que les coses han d'anar necessàriament pel pedregar", tenint en compte que el rerefons del conflicte és polític i pot resoldre's políticament a través del diàleg, la negociació i el pacte, ha assenyalat.

En aquest sentit, responsabilitza en bona mesura el PP de la situació actual tenint en compte que ha ignorat Catalunya en els últims anys i fins i tot ha dut a terme mesures contràries a la seva autonomia: "Ara recull els fruits de coses que va sembrar fa temps, com la recollida de firmes i el recurs al TC de l'Estatut".

"Acceptant que hi ha coses que no pot negociar, ha d'asseure's a negociar i parlar de les altres coses que sí que es poden" abordar legalment, com la millora del finançament, de les infraestructures i d'altres àmbits essencials per al benestar dels ciutadans.