El president del grup parlamentari de Junts pel Sí, Jordi Turull, ha aprofitat la seva intervenció en el Debat de Política General per criticar "l'ofec" de l'Estat pel que fa al finançament de Catalunya. Per això, ha demanat al govern espanyol que "no ens estimin tant" perquè "hi ha amors que maten i el seu ens comença a ofegar". Turull ha titllat el FLA (Fons de Liquiditat Autonòmica) de "fons de liquidació" i de ser una "gran estafa". "L'Estat es queda els nostres recursos", ha assegurat Turull, que per això també ha defensat que "quan siguem independents es viurà millor, i per això ho fem". "Des de Madrid, enganyen i maltracten els catalans", ha manifestat.

A més, el president de JxSí ha defensat el que està fent el Govern i ha assegurat que "hi ha partitura i no es toca d'oïda". Per això, i en resposta a la intervenció d'aquest matí del líder socialista Miquel Iceta, Turull ha assegurat que "no es tracta de ser Superman, es tracta de saber cap a on es va" i ha defensat que "Puigdemont ho sap i ho ha demostrat". 

Turull, en aquest sentit, ha defensat les accions que el Govern està duent a terme, en àmbits com l'Estat del benestar, la salut i l'educació. A més, el president de Junts ha criticat que el grup popular hagi assegurat que Catalunya "està aïllada del món" i ha dit que "no hi ha ningú que vagi tant a l'exterior com nosaltres". "Exportem al món i el món ve a Catalunya", ha dit. A més, ha defensat aferrissadament el sistema sanitari català i ha assegurat que "tenim un sistema de Salut que és l'enveja de molts països del món".

"Les retallades les han fet vostès"

Turull també ha aprofitat la seva intervenció per criticar que l'oposició decidís tombar els pressupostos. "No han parlat de retallades, suposo que és perquè la culpa és seva per no aprovar els pressupostos", ha assegurat Turull. El president de JxSí ha assegurat que el Govern havia preparat uns comptes amb 850 milions d'euros dedicats a polítiques socials i ha criticat que no els volguessin ni debatre. Per això, els ha etzibat que és culpa seva i que van dir als ciutadans "que s'esperin un any més, que s’ho quedi el senyor Montoro". 

Tot i això, Turull ha defensat que sense comptes el Govern ha pogut tirar endavant polítiques socials i ha assegurat que ja s'han implantat o s'estan implantant el 76% de les mesures aprovades al ple de pobresa. A més, ha defensat que el Govern ha aturat molts desnonaments i no n'ha donat la culpa als Mossos, referint-se així a la polèmica amb l'alcaldessa Ada Colau amb un desnonament al barri barceloní de Sants el mes passat.

Turull contra tots

Turull, en el torn de rèplica, ha acusat a Albano-Dante Fachin de difamació cap a la seva persona i de "dir mentides a consciència" sobre les dades que el diputat de JxSí ha donat de les privatitzacions a la sanitat. També ha assegurat que no entén "com han passat del moviment 15M a necessitar el permís de l’autoritat competent" per fer el referèndum.

També ha rebut Miquel Iceta al partit del qual ha culpat de "deixar la Generalitat en fallida" durant l'època de tripartit. "El deute és acumulatiu i vostès no van deixar una bola de neu, van deixar una allau" ha exclamat. 

Turull, en resposta a Xavier García Albiol, ha fet una sèrie de comparacions entre els seus respectius grups: "Nosaltres volem acollir refugiats, vostès volen envair el Perejil. Nosaltres donem subvencions als que diu de l'estelada, entitats cíviques, i vostès donen subvencions a la Fundación Francisco Franco".

Finalment, s'ha dirigit a Inés Arrimadas per retreure-li el doble discurs de C's segons si parlen per Catalunya o per Espanya, especialment, en matèria lingüística.