El músic especialitzat en viola de gamba i compositor Jordi Savall ha explicat les causes del moviment independentista i ha repassat els últims esdeveniments del procés al diari francès L’Obs.

En una entrevista publicada aquest cap de setmana, Savall carrega durament contra la violència exercida per la policia espanyola l’1 d’octubre. “Van arrossegar dones grans per terra, van tractar els ciutadans indefensos amb una brutalitat absolutament injustificable", explica el compositor, que assegura que amb aquells fets “Madrid va retrocedir quaranta anys”. En aquesta tessitura, assegura que després d’allò “Catalunya no tornarà a ser la mateixa” i es pregunta si "Espanya creu que pot silenciar milions de catalans per la força”.

jordi savall acn

ACN

Més enllà de la repressió policial, Savall denuncia que el govern espanyol mai no ha volgut gestionar el conflicte. “Es manté en la línia de la ideologia franquista, que es va basar en la construcció d’una Espanya ‘una, grande y libre’”, afirma. En aquest sentit, Savall es remunta a l’Estatut del 2006, que no es va acabar fent realitat com el poble català el va votar, cosa que va dur els catalans a voler votar en referèndum, per explicar la “incapacitat del govern espanyol d'acceptar la nostra diferència”. "L'Estat espanyol nega la realitat. Es nega a reconèixer que hi ha un problema. No ho sap. No parla amb els catalans. Parla amb la resta d'espanyols”, explica. En lloc de donar una resposta política, Mariano Rajoy ha contestat amb “amenaces de presó i amb les forces policials”, afegeix.

El també fundador del Centre Internacional de Música Antiga reconeix que tots dos governs “tenen una part de responsabilitat” en el xoc de trens actual, però té clar qui no ha volgut parlar. Davant d’això, justifica que el Govern tirés pel dret. “Si no podem dialogar, l’única possibilitat és prendre el camí més difícil”, sentencia, en referència al referèndum unilateral.