El president de l'ANC, Jordi Sánchez, ha defensat el procés català al diari Politico Europa. Ho ha fet en un extens article d'opinió penjat en un lloc destacat de la seva web, on ha defensat el dret dels catalans a votar i també ha explicat el paper que creu que hi ha de tenir l'Assemblea.

Sánchez assegura que si Madrid recorre a mesures a coercitives per impedir que els catalans votin, l'ANC hi serà "per assegurar-se que els nostres polítics poden complir les seves promeses als votants". "Si hem de muntar un campament i dormir davant del Parlament, ho farem. Si hem d'estar davant de la policia espanyola amb res més que amb les nostres paperetes, ho farem. Defensarem la democràcia a Catalunya, i d'aquesta manera portarem la torxa dels valors europeus", assegura el president de l'ANC.

En l'article, Sánchez defensa el dret a decidir dels catalans i explica les raons per les quals s'ha arribat a aquest punt del procés. El president de l'ANC denuncia que l'Estat no ha complert amb les inversions públiques promeses i també critica la sentència de l'Estatut de l'any 2010. Pel que fa al desenvolupament de la causa independentista, Sánchez denuncia la judicialització del procés per dur a terme una demanda del "80% de la població", i lamenta que Espanya, "un membre de la Unió Europea", no sigui capaç de solucionar el conflicte.

El líder independentista assegura que Espanya no és un Estat descentralitzat, com els Estats Units, Bèlgica o Alemanya, sinó que "totes les institucions estan estretament controlades i limitades pel govern central".  També recorda diversos episodis de "discriminació lingüística", com la multa a un professor per dirigir-se en català a la policia espanyola de l'aeroport del Prat, i retreu que fets com aquests encara passin 40 anys després de la mort del dictador Francisco Franco.

Per tots aquests motius, el president de l'ANC defensa el referèndum "siguin quines siguin les circumstàncies" i assegura que ho defensaran fins a les últimes conseqüències.