"Estan fent el ridícul", ha etzibat Joan Coma davant unes 300 persones que han omplert la plaça del Pes i els carrers del voltant per donar-li suport després que avui s'hagi negat a anar a declarar a l'Audiència Nacional. "Sense aquest suport jo avui hauria anat a Madrid", ha dit el regidor de la CUP, que ha tancat l'acte que ha recollit les mostres de suport de l'ANC, Òmnium, l'AMI, els regidors actuals i exregidors de l'Ajuntament de Vic, diputats de la CUP i el Govern de la Generalitat que ha fet costat durant tot el dia a Coma.

"Avui hem fet un acte de sobirania de la ciutat i del país. Ens uneix la defensa de poder debatre idees polítiques a les institucions i al carrer", ha exposat després d'explicar que davant les diferències polítiques hi ha hagut el respecte, i que ha estat aquest respecte el que li ha donat la força per desobeir. "Des de la CUP creiem que per exercir el dret a decidir només ens queda la via de la desobediència, però respectem les altres vies", ha reiterat. Coma ha cridat: "Seguirem sense anar als tribunals fins que se'n cansin".

Joan Coma ha explicat als qui aquesta tarda li han vingut a donar suport el mateix que ha exposat aquest matí a la premsa quan ha explicat la decisió de no anar a declarar: "Qui es troba en aquesta situació ha de poder fer el que li digui la consciència, i per això no hi he anat". "Si volen saber que sóc a Vic, no m'he amagat", ha reptat Coma.

El regidor de la CUP ha mantingut que "el que calen són urnes, no perseguir la gent. I si no les volen ells, les posarem nosaltres", ha dit arrencant l'ovació de la gent. "El canvi més immediat que hi pot haver a l'Estat és que hi hagi un trencament", ha afegit. "Som independentistes sense fronteres", ha dit per anar tancant la seva intervenció, "volem un país amb drets i llibertats, sense enemistats amb cap poble veí".

Joan Coma ha aguantat el plor al final del parlament que ha acabat amb crits d'independència i amb el cant d'Els Segadors

"Hem trobat el punt d'unió dins la diferència"

També aquesta tarda, com al matí, Coma ha rebut el suport de les entitats. Jordi Cuixart, president d'Òmnium, ha parlat de l'atac al "poder municipal" i que mai el deixaran sol perquè "és la primera taula del poder popular". Segons Cuixart, aquest "poder local està qüestionat i no és res més que l'avantsala de tot el que ens ve a sobre". Per això ha fet "una crida a romandre units". "Hem avançat quan hem trobat el punt d'unió dins la diferència", ha reblat.

El president d'Òmnium també ha llançat un missatge al govern espanyol: "Han topat contra una societat madura, serena, cívica, pacífica i democràtica però disposada a aconseguir la independència". I ha tancat el seu discurs amb una cita d'una cançó d'Obrint Pas: "No podran res davant un poble unit, alegre i combatiu".

Jordi Gaseni, vicepresident de l'AMI ha advertit que "el que avui està passant a Joan Coma ens pot passar a tots els regidors i alcaldes del país, i és una vergonya". I ha rubricat: "Els ajuntaments continuarem debatent i donant suport perquè el debat és el primer que no es pot perdre".

També el president, Carles Puigdemont, ha mostrat el seu suport al regidor, a través de twitter, on ha expressat el rebuig a la "judicialització de les opinions lliures".

Mentre a la plaça es feien els parlaments, dins l'Ajuntament, Joan Coma assistia a la Comissió Informativa que tenia a la seva agenda com a regidor. Un cop acabat l'acte, Coma ha marxat discretament, tot i que s'han anat sentint aplaudiments al pas del regidor mentre travessava la plaça Major de Vic.