Llibertat amb càrrecs pel regidor de la CUP de Vic Joan Coma. Això és el que ha dictaminat el jutge Ismael Moreno després de la seva declaració, que, a més, ha fet cas a la petició de la Fiscalia de retirar-li el passaport. El fiscal han preguntat a Coma "què significava trencar els ous, si era utilitzar violència o una estratègia de ruptura".

El seu advocat, Benet Salellas, ha explicat a la sortida de l'Audiència Nacional que Coma ha reiterat l'aposta per la "desobediència civil no violenta com a eina democràtica i democratitzadora". Mentre Salellas atenia els mitjans, se sentien de fons crits d'independència.

El regidor de la CUP ha volgut fer saber al jutge que "no entenia per què se'l citava judicialment i han entrat en una discussió sobre si reconeixia o no els tribunals" quan ell ha dit que no reconeixia cap tribunal, ni espanyol, ni francès, ni d'enlloc si no respecta els pobles.

Expulsen el col·lectiu

L'autocar en suport al regidor de la CUP de Vic no ha tingut avui cap problema durant el seu trajecte per arribar a Madrid, al contrari del que va passar el passat 13 de desembre quan una comitiva viatjava a la capital espanyola per acompanyar els cinc detinguts per la crema de fotos del Rei.

No ha tingut cap problema perquè no els ha aturat la policia mentre viatjaven, però, en arribar a les portes de l'Audiència Nacional, on declararà al llarg del matí Coma, les quasi 30 persones que hi viatjaven han començat a topar-se amb algun obstacle. Mentre estaven concentrats davant la porta, la policia els ha fet fora i els ha expulsat a la vorera del davant. "Això no és discutible, creuin el carrer", els han etzibat.

Una vegada allà, els ha demanat els DNI per identificar-los un a un.

Entre les persones que han viatjat a Madrid hi ha l'alcaldessa de Vic, Anna Erra, que, mentre s'esperava a les portes de l'Audiència, ha explicat a Catalunya Ràdio que quan van detenir Coma va donar el mòbil a la seva dona i que "des de Vic es té clar que el problema no són els Mossos sinó l'Estat espanyol que coarta les nostres llibertats".

Ben acompanyat

Diputats i senadors d'ERC i del PDeCAT també han donat suport al regidor cupaire. Tots ells han denunciat que la investigació que l'ha portat fins al tribunal va partir de la denúncia de la formació d'ultradreta Plataforma Per Catalunya.

El senador d'ERC Bernat Picornell ha destacat que l'arrest de Coma és un pas més en la lluita de l'Estat per a judicialitzar el procés català: "Estem amb la llibertat, amb la democràcia i per això hem vingut aquí a acompanyar-lo", ha indicat.

El diputat Joan Capdevila ha recordat, per la seva part, que la seva formació sempre està "al costat de la democràcia i la llibertat d'expressió" i que els fets pels quals s'ha procedit en contra del regidor són segons la seva opinió "perfectament normals". "Com que no hi estem d'acord construirem en els pròxims mesos una altra democràcia i un altre marc legal", ha afegit.

"Això no aturarà el poble català, seguirem donant el nostre suport al que ens uneix, que és el referèndum del 2017", ha defensat el vicesecretari general d'ERC, Isaac Peraire.

Codi penal franquista

Mentrestant, l'advocat de Coma, Benet Salellas, arribava a les portes de l'Audiència i explicava a Catalunya Ràdio que "no tinc confiança en la justícia espanyola, ni en l'Audiència Nacional ni en el jutge Ismael Moreno".

En aquest sentit, Salellas ha denunciat que Moreno aplica el codi penal franquista per atribuir-li delictes tipificats al codi del 1973. "El jutge aplica la llei franquista per privar de llibertat", s'ha lamentat.

Després ha entrat als jutjats amb els altres dos advocats i acompanyat de crits de fons de "Llibertat Joan Coma".