El president de l’Aragó, Javier Lambán, ha comparegut l’endemà de la retirada de les obres del Museu de Lleida, per assenyalar que és “radicalment fals” que sigui “conseqüència” de l’aplicació de l’article 155 de la Constitució a Catalunya.

En un acte de celebració per les peces a Vilanova de Sixena, Lambán ha defensat que el trasllat d’ahir “res té a veure amb la política”, i que obeeix tant a una actuació de la justícia, com a una actuació de “pura justícia”. Per al president aragonès, només per als que és “opinable” el compliment de les lleis i l’acceptació de l’Estat de dret no s’hauria d’haver efectuat el trasllat de les obres.

Així, assegura que “no ens agradaria” haver arribat fins aquest punt -la Guàrdia Civil va haver d’entrar al Museu de Lleida-, però entén que l’"ús de les forces de l’Estat” ha estat l’última opció per efectuar el trasllat de les peces.

Sobre l’estat de les obres, Lambán ha assegurat que “no acceptarem lliçons” dels conservadors catalans, ja que algunes "no estan en bon estat", i d’altres “s’han perdut pel camí”. En aquest sentit, explica que es demanaran les explicacions pertinents, però no el dia de la tornada de les obres perquè és una jornada de “celebració”.

Lambán també ha volgut destacar l’“èxit sense pal·liatius” del procés fins a l’arribada de les obres a l’Aragó, a més de considerar que és un acte “en defensa de la pròpia dignitat”, i afegir que els béns “mai no haurien d’haver sortit” de la citada comunitat autònoma.