"Volem contribuir activament en la construcció de la seguretat europea com una de les policies més dinàmiques i rellevants de l'Eurozona". Directe i clar, el conseller d'Interior, Jordi Jané, avui no ha donat voltes. Ha exposat els objectius del seu departament amb una direcció clara: fer dels Mossos d'Esquadra una policia d'Estat. "Els Mossos s'han d'equiparar a altres cossos de l'Estat", ha explicat Jordi Jané a tots els grups durant la compareixença al Parlament on ha exposat les línies bàsiques dels quatre departaments d'Interior: Policia, Bombers, Protecció Civil i Trànsit.

Jané ha fet clares referències al procés en la seva intervenció i ha fet tota una declaració d'intencions. "Catalunya té la legítima aspiració de tenir més poder de decisió. Volem que la policia de la Generalitat, com a policia integral, pugui assumir competències en tots els àmbits de seguretat. Però a la pràctica no s'ha traduït en el traspàs de noves competències per part de l'Estat", ha lamentat Jané recordant que allò que reconeix l'Estatut, l'Estat ho obvia. El conseller s'ha mostrat inflexible i ha exposat que durant aquesta legislatura no es renunciarà a l'ampliació de competències perquè els Mossos d'Esquadra puguin actuar en casos d'estrangeria, fauna i flora, seguretat en ports i aeroports, i en operacions sobre armes i explosius, àmbits ara en mans de la policia espanyola.

El conseller d'Interior ha parlat obertament de fer dels Mossos una estructura d'Estat, cosa per la qual caldrà crear noves unitats com la d'infraestructures crítiques.

Interior treballa en tres línies bàsiques per construir la nova policia catalana. "Quin sentit té l'acord de Schengen si la policia que treballa sobre el terreny no el pot aplicar?", argumenta Jané. En el mateix sentit, també demana que els Mossos pugin perseguir el delicte més enllà de les seves fronteres quan estan amb una investigació oberta o fins i tot perseguint els sospitosos.

Per això vol competències per poder fer persecucions transfrontereres en calent. Vol també tenir una cooperació directa amb països transfronterers, tal com estableixen els convenis internacionals, i establir col·laboracions amb altres policies de la Unió Europea. Jané defensa que el que demana "és coherent amb les competències que tenen els Mossos". La policia catalana té atribuïdes competències en el seu territori, però no té per què deixar escapar, o en mans d'altres cossos, els delinqüents si aquests passen la frontera. Per això el conseller d'Interior defensa que cal ser membre de ple de dret en els organismes de coordinació europeus i internacionals com EUROPOL (Cooperació europea), INTERPOL (Cooperació Internacional) i SIRENE (Cooperació Schengen). L'objectiu és tenir unitats cooperatives més enllà dels límits territorials catalans, poder fer protocols per a actuacions conjuntes en situacions d'emergències i plans comuns d'investigacions.

Per ser una policia d'Estat i tenir una coordinació real amb la resta de cossos de seguretat, cal compartir les dades. Actualment no és així. Per això, en el full de ruta de Jordi Jané hi ha modernitzar els sistemes de treball, compartir les bases de dades i tenir les eines que cal per una policia del segle XXI.

Com fer-ho?

La declaració d'intencions del conseller Jordi Jané ha anat acompanyada d'un pla que pretén desenvolupar en paral·lel al procés independentista. Es vol fer una nova llei de policia de Catalunya que reguli totes les competències, emmarqui els cossos policials dins el context d'Estat i incorpori les noves eines pròpies del segle XXI.

Calen més mossos. Per això es farà una nova promoció. Des de fa quatre anys que no se'n fa cap i segons Jané "la plantilla es va reduint cada any i fa més de quatre que no s'ha fet cap convocatòria". Ara mateix la plantilla dels Mossos no arriba als 17.000. Abans del desplegament hi havia una previsió de 18.267 policies a tot Catalunya. "Ens comprometem que en la futura oferta pública d'ocupació hi haurà una nova promoció de places. Ens fa falta com a país i ho necessitem per donar una resposta efectiva a noves demandes", ha conclòs Jané.

L'operació que engega Interior per tenir una policia d'Estat inclou plans de formació interna i entrenament per als nous policies i els més veterans.

El trànsit, un altre objectiu

El Servei Català de Trànsit, que penja d'Interior, és qui té totes les competències en aquest àmbit a Catalunya, però "no podem retirar el permís de conduir. Ho hem de passar a Madrid, perquè la DGT comprovi la retirada de punts", es queixa Jané. En aquest sentit, reforça la idea de trencar el cordó umbilical ja no només per un tema "de competències i autogovern, que ho és", sinó per donar el millor servei al ciutadà i perquè la política normativa vagi acompanyada de l'aplicació.