La CUP avui ha insistit en preguntar al conseller d'Interior, Jordi Jané, quines ordres polítiques donarà als Mossos d'Esquadra per garantir que es pugui celebrar el referèndum. Li ho ha plantejat Anna Gabriel al matí, després que Jordi Jané negués haver donat ordres als Mossos per investigar i informar a l'Audiència Nacional de la crema de fotos del Rei. A la tarda, Mireia Vehí, hi ha tornat durant la compareixença del conseller a la comissió d'Interior del Parlament. 

Jordi Jané ha garantit que la policia catalana estarà com sempre "al costat del poble de Catalunya, de les seves institucions i de la legalitat vigent". I ha demanat a la CUP que no especuli amb el paper dels Mossos d'Esquadra davant un eventual referèndum sobre la independència.

La resposta de Jané és una resposta trampa, perquè la legalitat vigent d'ara no és la mateixa que hauria de tenir Catalunya en ple procés de desconnexió amb la llei de Transitorietat jurídica, que activaria un nou marc legal per a una Catalunya independent. Però el conseller no aclareix què passaria mentre les lleis de desconnexió no entressin en vigor, i per això la insistència de la CUP. 

La diputada de la CUP Mireia Vehí ha demanat al conseller que aclarís quines ordres polítiques donarà als Mossos d'Esquadra: "Què passarà el dia que convoquem el referèndum? Quines ordres polítiques donarà? Garantirà que es pugui fer el referèndum?". Jané ha demanat a la diputada que deixi de posar als Mossos d'Esquadra en el focus, per evitar la "interferència" que suposa qüestionar permanentment com actuaran davant el procés sobiranista, ja que això fa "mal" a la seva feina i els "distreu" en la seva funció.

"Jo no en tinc cap dubte, cap, que el cos de Mossos d'Esquadra, tal com defineix la llei que els regula, estarà sempre al costat del poble de Catalunya, al costat de les seves institucions democràtiques i de la legalitat vigent a Catalunya. No tinc cap dubte que serà el que faran sempre els Mossos, que actuaran sempre d'acord amb la llei vigent a Catalunya, per fer-la complir", ha conclòs Jané.

El conseller ha recordat que el Parlament ha aprovat una resolució, que no ha estat impugnada, que insta a buscar un marc d'acord i consens per fer possible el referèndum. "No especulem amb el que faran o deixaran de fer els Mossos, perquè és tornar a posar-los al mig del focus", ha insistit.

CSQP surt en defensa de Jordi Jané

El diputat Joan Josep Nuet ha defensat els Mossos i el conseller davant l'ofensiva de la CUP, per les detencions dels independentistes que van cremar les fotos del Rei: "Hem de treure els Mossos d’Esquadra de l’ull de l’huracà. La independència de Catalunya no arribarà de la mà dels Mossos, però no són el fre. La independència i els Mossos són coses diferents".

Lluís Guinó, de Junts pel Sí, també ha insistit que els Mossos han fet el que havien de fer "a partir de la més estricta legalitat". I ha subratllat que "el Departament no ha de tenir la temptació de dirigir els Mossos d'Esquadra".

El conseller d'Interior ha agraït els suports.