48 hores després de les detencions als independentistes que van cremar les fotos del Rei l'11 de setembre passat i que la CUP hagi demanat la seva dimissió, avui, el conseller d'Interior, Jordi Jané, ha parlat.

Ho ha fet per defensar-se ell i els Mossos d'Esquadra. Jané assegura que té "tot el suport del president Puigdemont i dels consellers". "Em sento legitimat per seguir en el càrrec", ha afegit en unes declaracions a la premsa durant un acte de seguretat viària. "Els Mossos fan una bona tasca al servei del país", ha afegit. Ahir el Govern va tancar files amb Jané

La CUP denuncia que els Mossos van actuar d'ofici i que ni l'Audiència Nacional ni la Fiscalia havien mogut fitxa abans de l'actuació policial. Mireia Vehí va mostrar ahir en públic l'atestat policial que el 12 de setembre la policia catalana va enviar al jutge. No hi havia mandat judicial i la policia va actuar d'ofici denunciant l'acció.

El conseller d'Interior assegura que no hi va haver cap ordre política, però admet que tampoc n'hi ha cap per aturar les embranzides de l'Estat en el procés, fins i tot, quan ni tan sols l'Estat actua: "Jo no he donat cap ordre als Mossos però tampoc he dit 'deixin de fer-ho'".

Jané creu que l'independentisme s'ha de mostrar des de la convivència, l'ordre i el civisme, i en defensa de la policia catalana ha dit: "Sigui quin sigui el Codi Penal, els Mossos l'han de complir".

Malgrat l'atestat policial que ahir va destapar la CUP, el conseller d'Interior manté que no es va actuar d'ofici, sinó que els Mossos van obeir ordres del jutge: "És fals que Interior hagi obert diligències contra els manifestants". "Interior no pot demanar als Mossos que incompleixin una ordre judicial", ha afegit.

La CUP alerta de quina serà l'actuació dels Mossos d'Esquadra quan l'ofensiva judicial de l'Estat comenci a afectar els càrrecs electes del país. Al grup parlamentari el preocupa que la policia catalana no estigui al servei del procés i del mateix president Carles Puigdemont.

La cara i la creu

La vigília del 9-N, els Mossos d'Esquadra van rebre l'ordre de la Fiscalia General de l'Estat de fer la llista de voluntaris que feien possible la consulta i que la lliuressin al ministeri públic. La policia havia de presentar-se als instituts i identificar tots els voluntaris. I no ho van fer.

La Fiscalia General de l'Estat, que finalment va acabar presentant una querella, no va moure fitxa contra la policia catalana que va desobeir la seva ordre. No va passar res. I en el transcurs de la investigació, quan es valoraven noves imputacions, es va descartar la de l'aleshores conseller d'Interior, Ramon Espadaler.

La CUP reclama ara saber què passarà i quina estratègia se seguirà en el moment que arribi l'ordre de detenció del regidor de Vic, Joan Coma, però també de la resta d'alcaldes i regidors que han votat a favor de la declaració de ruptura del Parlament i per la que l'Audiència Nacional ha obert una investigació. El jutge va demanar als Mossos totes les actes del plens, i la policia es va dirigir als Ajuntaments a demanar-les. Molts no els hi van donar i els van derivar a les seves webs on estan publicades.