A partir d'avui i fins dimecres, els militants i simpatitzants d'Izquierda Unida (IU) estan convocats per pronunciar-se sobre un hipotètic pacte electoral amb Podemos de cara a les eleccions generals del 26-J que el president del Congrés, Patxi López, i el Rei han de convocar en les pròximes hores. Poden votar a favor, en contra o abstenir-se a través d'una plataforma en línia. 

Aquells militants que vulguin participar de la votació s'hauran d'haver registrat a la plataforma abans del 28 d'abril. Avui i dimarts la votació es pot fer per Internet, mentre que dimecres es podrà exercir el vot presencialment a les taules que la força política organitzarà arreu d'Espanya. La direcció d'IU avala formalitzar el pacte, en "un procés de convergència en les que es respectin les identitats de cadascú".

En aquest sentit, l'acord final haurà de garantir la visibilitat tant de IU com de Podemos durant la campanya electoral, així com després, al Congrés. De fet, si finalment es tanca un pacte electoral en forma de coalició, aquesta s'ha de formalitzar abans del 13 de maig per poder participar a les eleccions. Per la seva banda, Podemos també s'ha compromès a consultar les bases, però un cop s'hagi tancat l'acord. 

Precisament, el líder de IU, Alberto Garzón, ha assegurat en una entrevista al programa Hoy por Hoy de la cadena Ser que el "dissabte hauríem de tenir un preacord que ratifiquin els òrgans". De fet, creu que "si surt un no en la votació de les bases a la coalició amb Podemos, em sentiré deslegitimat". Tampoc tanca la porta a que puguin sumar-se altres forces a aquest pacte. "Com més forces sumem, més multiplicarem les possibilitats de guanyar", ha advertit.